Man die fietsen naar politie gooide hoort taakstraf tegen zich eisen

© Politie
DEN HAAG - Hij was aanspreekpunt voor de politie in zijn straat tijdens de afgelopen jaarwisseling, de 38-jarige Ricardo van G. uit Den Haag, juist om het rustig te houden. Maar toen hij zijn contactpersoon bij de politie niet meer kon bereiken en een agent zijn 13-jarige dochter sloeg ging hij door het lint. Daarop pakte hij tot twee keer toe een fiets en gooide die naar politiemensen in de straat. Twee agenten werden geraakt. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarvoor woensdag een celstraf van 119 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.
Woensdagmiddag staat de man voor de Haagse rechtbank. Hij wordt ook nog verdacht van het gooien van glas naar een fotograaf tijdens de jaarwisseling en een mishandeling in november vorig jaar. Voor de viering van Oud en Nieuw is er elk jaar contact met de politie. Van G. is niet alleen daarvoor de aangewezen persoon, hij regelt ook het straatfeest. 'Dj's, een feesttent, koekhappen en andere leuke dingen voor de kinderen. Daar ben ik weken mee bezig.'
Er staan ook vier vuurkorven in de straat. Daaromheen verzamelen de buurtbewoners zich. Eén van de politiemensen zegt daarover: 'Van G. heeft toegezegd dat er geen brand zou worden gesticht en dat hij het rustig zou houden.' Volgens de verdachte gaat het mis als hij even wegloopt om wat drinken voor zichzelf te pakken. Als hij terugkomt staat op de kruising van de Dr. Lelykade en de Koppelstokstraat een container in brand. 'Dat hadden jongelui gedaan. Ik heb nog geprobeerd die container aan de kant te duwen', zegt de man tegen de rechtbank.
Bekijk hier het moment van het gooien van de fiets:
Hij wil dan naar zijn contactpersoon bij de politie die daar ergens in de buurt is, zo zegt hij, maar wordt tegengehouden door politiemensen die inmiddels op een lijn zijn gaan staan om te zorgen dat de brandweer de containerbrand kan komen blussen. Hij vindt niet dat hij toen boos werd, eerder teleurgesteld: 'Ik heb een contactpersoon, dat gaat al drie jaar goed. Ze komt van te voren altijd overleggen, maar als ik haar dan nodig heb word ik weggeduwd en voor lul gezet door andere agenten.'
Als de man vervolgens ziet dat zijn 13-jarige dochter door een agent wordt geslagen kan hij zich niet meer beheersen. Hij pakt achter elkaar twee politiefietsen en gooit die richting de linie van agenten. 'Het was niet met de instelling om iemand te verwonden. Iedereen moest weg bij de tent. De ME wilde de straat leegvegen. Mijn dochter kwam uit Duindorp aangelopen, die wist van niks, en ze slaan haar als eerste met een stok, dan is het logisch dat je boos wordt', zo zegt hij.

Veilig naar huis

In de rechtbank worden de beelden getoond die er zijn van zijn actie. 'Ik heb er gewoon spijt van dat het zover is gekomen', zo reageert de Hagenaar. 'Ik ben dat wel, maar ik herken mezelf niet. Mijn kinderen hebben dit ook gezien en daar ben ik niet trots op, maar ze snappen wel dat ik het deed om hen weg te krijgen uit de chaos.'
De rechtbank houdt voor dat ook de politiemensen niets liever wilden dan weer veilig thuis komen en zo snel mogelijk weg uit de straat. Eén agent kreeg een fiets op zijn hoofd. Hij zegt dat hij blij is dat hij een helm op had, anders hadden de scherpe delen van de fiets hem ernstig kunnen verwonden. De tweede fiets landde bij een andere agent op de rechteronderarm. Deze agent hield er een pijnlijke arm en pink aan over. Beiden geven aan zeer geschrokken te zijn. Eén van de twee kon er niet van slapen.

'Probeer leven op de rails te krijgen'

Dat laatste lijkt de verdachte wat overdreven. 'Ik denk dat de impact op de buurt groter is geweest dan op mensen die ervoor getraind zijn. Ik heb ook geslapen, niet lekker, maar je slaapt. Ik heb niet het gevoel gehad dat ik naar hun hoofd gooide, ik was niet helemaal doorgedraaid of buiten zinnen. Ik ben door de media neergezet als een hooligan, maar ik ben gewoon een vader van vier kinderen en ik probeer mijn leven op de rails te krijgen.'
Nadat de fietsen zijn gegooid, wordt Van G. door buurtgenoten weggetrokken. Zijn dochter neemt hem daarna mee naar huis. Korte tijd later gooit hij vanuit zijn woonkamer iets van glas naar een passerende persfotograaf. 'Dat was een kerstbal, gewoon, een normale kerstbal. En als ik raak had willen gooien dan was dat wel gelukt', zo verklaart de man nu.

'Straat was meer een slagveld'

Het OM verwijt de verdachte vier gevallen van (zware) mishandeling, de vernieling van twee fietsen en weigering van een blaastest. 'De Koppelstokstraat staat bekend om zijn feest met een tent, muziek en gezelligheid', zo zegt de officier van justitie. 'Maar dat kan ook fout gaan, en de gezelligheid sloeg om in grimmigheid. Als de ME komt is het ook niet meer gezellig. Verdachte heeft zich compleet misdragen en heeft meerdere agenten en een journalist aangevallen. De straat was meer een slagveld waar het leek op oorlog.'
De officier vindt ook dat er een kans is op herhaling. 'Hij heeft geen inzicht in de ernst van wat er is gebeurd en vindt dat de slachtoffers zich een beetje aanstellen.' De officier eist een celstraf die gelijk is aan de tijd die Van G. in voorarrest heeft gezeten, 41 dagen, plus nog 119 dagen voorwaardelijk. Daarnaast zou hij een taakstraf van 240 uur moeten uitvoeren en aan een hele reeks voorwaarden moeten voldoen, waaronder binnen blijven tijdens de komende twee jaarwisselingen.

Schadevergoeding voor agenten

De verdachte geeft aan dat hij overal aan wil meewerken, en ook de schadevergoeding wil betalen die de twee agenten hebben gevraagd, 361 euro elk. Maar zijn advocaat pleit voor vrijspraak van de meeste feiten, en ook de schadevergoeding vindt ze onnodig.
Dat het gooien van de fietsen door het OM wordt gezien als zware mishandeling noemt de raadsvrouw overdreven, omdat de agenten niet echt gewond zijn geraakt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!