30 miljoen euro extra om mensen met arbeidsbeperking aan baan te helpen

DEN HAAG - Er wordt 30 miljoen euro extra geïnvesteerd door het stadsbestuur om de komende jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Werkgevers kunnen met het geld bijvoorbeeld banen geschikt maken voor ongeschoold of minder gespecialiseerd personeel.
Het mes snijdt daardoor volgens de gemeente aan twee kanten met deze investering. Werkgevers kunnen zo (een deel) van hun personeelstekorten oplossen. En mensen in de bijstand, of mensen met een arbeidsbeperking, vergroten hun bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid als ze een baan hebben.
Want ondanks krapte op de arbeidsmarkt, lukt het veel mensen niet om aan het werk te komen omdat zij een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening noemt het 'sociaal niet aanvaardbaar' dat deze mensen buiten de samenleving staan. 'En economisch niet verantwoord om arbeidspotentieel onbenut te laten.'
Vaste dienst
'Werk is essentieel. Liefst betaald werk', vervolgt de wethouder. 'Het hebben van collega’s, sneller de taal leren, ertoe doen: dat geeft zelfvertrouwen en versterkt de eigenwaarde. Het helpt bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid te vergroten. Voor wie dat nog een stap te ver is, geven opleidingen nieuwe kansen en energie. Zo bouwen we aan een stad die tegen een stootje kan.'
De banen in het traject moeten wel duurzaam zijn. 'Dat wil zeggen: contracten van ten minste een jaar en daarna in vaste dienst. Werkgevers kunnen erop rekenen dat wij voor begeleiding zorgen als mensen om welke reden dan ook eerst moeten warmdraaien, bijvoorbeeld omdat ze lang aan de kant hebben gestaan', zegt Parbhudayal.
Den Haag Werkt - het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente - verwacht jaarlijks 3200 tot 3400 mensen naar werk (of school) te begeleiden. Daar bovenop wil het stadsbestuur de komende jaren nog eens 1600 mensen extra aan werk helpen.
Niet voor iedereen haalbaar
Het geld wordt geïnvesteerd in mensen waarbij er ook echt een kans is dat zij aan het werk komen. Want dat is niet voor iedereen zo, zo'n 8.000 Hagenaars zullen waarschijnlijk nooit meer aan het werk komen.
Kavita Parbhudayal: 'Het eerlijke verhaal is dus óók, dat voor een grote groep werk nooit een haalbaar perspectief zal zijn. Deze mensen laten we niet in de steek, maar we zijn realistisch. Dat betekent dat we ze niet benaderen voor re-integratie, maar er wel voor hen zijn vanuit het oogpunt van zorg, bijvoorbeeld met middelen vanuit maatschappelijke ondersteuning.'