Wethouder Van Asten wil bouw mega-torens naast Centraal Station uit het slop trekken

Impressie van de 185-meter hoge torens naast Den Haag Centraal | Afbeelding: gemeente Den Haag
Impressie van de 185-meter hoge torens naast Den Haag Centraal | Afbeelding: gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse wethouder Robert van Asten wil toch weer proberen om de bouw van twee enorme torens vlak naast het Centraal Station nieuw leven in te blazen. Hij vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het oorspronkelijke plan, zodat ze weer 185 meter hoog mogen worden. Volgens Van Asten kent dat voorstel veel voordelen: er komen 1200 woningen bij, waarvan dertig procent sociaal, er is ruimte voor nieuwe bedrijvigheid en een stalling voor 2500 fietsen. 'Dit levert een positieve bijdrage aan dit deel van de stad.'
De bouw van de torens op de zogeheten Bellevue-locatie is een van de meest veelbesproken onderwerpen in de Haagse gemeenteraad van afgelopen jaren. Woningbouwcorporatie Staedion en de Duitse ontwikkelaar Patrizia wilden in het gebied tussen de Rijnstraat, Bezuidenhoutseweg en de Oranjebuitensingel twee forse torens neerzetten. Die moesten zo hoog worden om het project rendabel te krijgen.
Maar omwonenden hadden grote kritiek op dat idee. Ze vonden dat ze te weinig bij de plannen waren betrokken. Ook zouden de torens leiden tot windhinder en schaduw in de verre omgeving. Bovendien, zeiden de critici: er zouden ook te weinig voorzieningen in de buurt zijn voor al die nieuwe bewoners. De gemeenteraad onder aanvoering van VVD en Partij voor de Dieren bleek gevoelig voor die argumenten. De politiek besloot dat er twintig meter van de gebouwen af moest.

Spijt

De initiatiefnemers van het bouwproject lieten vervolgens weten dat het financieel niet meer rond te breien was. Ze trokken ze terug. Daarop leek in ieder geval een aantal partijen in de raad spijt te hebben gekregen. Eind vorig jaar deed uiteindelijk Hart voor Den Haag in de raad het voorstel om Bellevue toch tot ontwikkeling te brengen. Het stadsbestuur moet het plan 'verder ontwikkelen mét de oorspronkelijke bouwhoogte', stond toen in een voorstel van die partij. 'We hebben een wooncrisis. We hebben woningen nodig', aldus de verklaring van raadslid Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag. Dankzij steun van D66, PvdA, CDA en DENK kreeg dit voorstel een nipte meerderheid: 24 voor, twintig tegen.
Dus presenteert wethouder Van Asten (D66, stadontwikkeling) donderdag het voorstel aan de gemeenteraad om het oorspronkelijke plan – twee torens van 185 meter – weer in behandeling te nemen.

Veel positiefs

Dat plan, stelt hij, biedt de stad veel positiefs. Niet alleen komen er dus woningen bij, het leidt er ook toe dat flink gebied 'een kwaliteitssprong' maakt. Mede omdat er naast de woningen ook winkels, horeca en voorzieningen zoals een fitness, een kinderopvang en een fietsenmaker komen.
Van Asten: 'Het draagt bij aan het ontstaan van een dynamisch gemengd gebied, waar het ook buiten kantoortijden plezierig en levendig is.' En: 'De betreffende ontwikkeling verbetert een belangrijke entree tot de stad vanaf het Centraal Station naar het centrum in de vorm van een nieuw, transparant en doorwaadbaar gebouw, attractieve buitenruimte en extra groen, met name op het dak van het pand.'

Slag om de arm

De wethouder houdt nog wel een slag om de arm. Hij voert gesprekken met de initiatiefnemers van het project. Die hebben hem duidelijk gemaakt dat markt het afgelopen jaar is verslechterd voor beleggers. Daardoor zou het plan dit moment financieel niet haalbaar zijn. Maar, stelt Van Asten: 'Dat betekent niet dat de planontwikkeling nu stopt.' Als de bouwhoogte inderdaad weer naar in totaal 185 meter gaat, biedt dat kansen om 'tot een haalbare businesscase' te komen, zodra de situatie weer een beetje verbetert. De komende tijd moet duidelijk worden of dat inderdaad gaat lukken.
De wethouder belooft ook dat de buren beter bij het maken van de nieuwe plannen worden betrokken. Zij mogen onder meer meepraten over hoe het copmlex eruit gaat zien, wat er op de begane grond gaat gebeuren en de inrichting van het gebied naast de torens.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!