Oud-minister Arie Slob wordt informateur in Zuid-Holland

Arie Slob
Arie Slob © provincie Zuid-Holland
DEN HAAG - Oud-minister van onderwijs Arie Slob wordt informateur van een nieuwe coalitie in Zuid-Holland. Dat heeft de provincie donderdag bekend gemaakt. De bedoeling is dat hij gaat onderzoeken of BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA het samen inhoudelijk eens kunnen worden. Eerder werd al bekend deze partijen bereid zijn om 'samen te werken en te streven naar een krachtige en duurzame provincie'. De partijen zijn 'zeer vereerd en blij' dat Slob die klus op zich wil nemen.
Slob (ChristenUnie) is de tweede oud-bewindsman die zich gaat bezighouden met het vormen van een nieuwe coalitie in Zuid-Holland. Eerder trad voormalig minister Fred Teeven (VVD) al op als verkenner. Hij constateerde dat er 'voldoende aanknopingspunten' zijn voor een coalitie van BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.
De partijen stellen nu dat de provincie Zuid-Holland straks kan rekenen op 'een sterke en stabiele' coalitie. Ze hebben samen dertig van de in totaal 55 zetels in de Provinciale Staten. BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA willen zich gaan inzetten voor de 'belangen alle inwoners en bedrijven in de provincie'. Onder de leiding van Slob moet duidelijk worden of ze ook op de belangrijke onderwerpen tot elkaar kunnen komen, staat in een gemeenschappelijke verklaring.

In mei klaar

Slob was tussen 2001 en 2015 lid Tweede Kamer voor de ChristenUnie. Van 2017 tot en januari 2022 was hij minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Hij was vorig jaar (in)formateur van de nieuwe coalitie in Zwolle. De bedoeling is dat de informateur zijn opdracht omstreeks 15 mei 2023 afrondt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!