Bijen tellen in je achtertuin: 'Dan kunnen we ze beter beschermen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Jenna Lee/Unsplash
DEN HAAG - Het gaat niet zo goed met de bijen in ons land. Er zijn zelfs al meer dan dertig soorten uitgestorven. 'Dat is natuurlijk slecht nieuws', vertelt Latifa Vonk van IVN Natuureducatie in Bob Staat Op. Daarom wordt dit weekend de Nationale Bijentelling gehouden. 'Wij willen meer over bijen weten, want hoe meer we weten, hoe beter we ze kunnen helpen en beschermen.'
Er zijn verschillende redenen waarom het zo slecht gaat met de bijen. Door het ontbreken van onkruid in onze tuinen en het aanleggen van stenen en tegels is er te weinig voedsel voor de bijen. Er is ook te weinig nestgelegenheid voor de bijen. 'Er zijn weinige rommelige plekjes waar ze gewoon een nest kunnen maken, ook wordt er toch nog best wel veel gif gebruikt en dat is funest voor de bijen', aldus Vonk.
Om bijen te helpen, is er meer kennis nodig. De Nationale Bijentelling, een gezamenlijk initiatief van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, heeft als doel om meer informatie te verzamelen over de bijen in Nederland.

Half uur tellen

En daar kan jij dus eenvoudig aan meedoen. Ook voor wie weinig of geen kennis heeft van bijen. Bijen zijn overal te vinden. 'Maar om het jezelf makkelijk te maken, kun je dit weekend het beste in de buurt van bloemen gaan kijken, want dat is tenslotte waar ze heen gaan voor hun voedsel.'
Je telt de bijen dit weekend een half uur lang in je tuin, of op je balkon. Bij voorkeur op een zonnig, of in elk geval droog, moment.

Bijen onderscheiden

Het onderscheiden van bijen is nog wel lastig. 'Maar we doen van alles om je daarbij te helpen. Op de website van Nationale Bijentelling vind je een zoekkaart. Daar staan allemaal verschillende plaatjes op van de bijen. Ook staat er nog een bijengids en verschillende video's waar je kan zien hoe een bij eruitziet', vertelt Vonk.
'Mocht je daar nou niet uitkomen, kun je ook aangeven dat je een bij hebt gezien, maar niet weet welke soort.' De Nationale Bijentelling is op 15 en 16 april. Aanstaande zondag voor 20.00 uur 's avonds kan je de resultaten doorgeven op de website van de Nationale bijentelling.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!