Met nieuw actieplan moet Laak fijner, schoner en veiliger worden

© Twitter Positief Laak
DEN HAAG - Met een brandbrief trokken bewonersorganisaties en bureninitiatief Radilaak vorig jaar aan de bel bij de gemeente: de maat was vol in Laak. De gemeente en bewoners slaan nu de handen ineen voor het actieplan Laak, dat deze week is gepresenteerd. Het actieplan moet zorgen voor een fijne, schone, veilige en sociale leefomgeving voor iedereen.
Na onder meer een schietpartij, het aantreffen van een overleden arbeidsmigrant en de vondst van wapens en drugs in een woning was vorig jaar de maat vol voor bewonersorganisaties in Laak. Ze stuurden een brandbrief naar het stadsbestuur dat er echt iets moest veranderen.
'Vorig jaar gaven de bewoners van Laak ons een duidelijke boodschap. We hebben veel gesproken, maar nu is het tijd voor actie', reageert stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier. Samen met de bewoners is het actieplan Laak tot stand gekomen. 'Dit is een plan geworden met oplossingen voor de korte termijn, maar waar we ook een lange adem voor nodig hebben. We willen dit met het college en Laak echt gaan waarmaken.'

Acht prioriteiten

Er staan in het actieplan acht prioriteiten. Die zijn bepaald naar aanleiding van de verbeterpunten die per wijk met bewoners en ondernemers zijn afgesproken. Het gaat om de thema's afval, parkeren, wonen, onderlinge verbondenheid, (verkeers)veiligheid, arbeidsmigranten, armoede en meer groen.
Er is een klankbordgroep in het leven geroepen waarmee de voortgang regelmatig besproken wordt. In deze groep zitten bewoners en ondernemers uit de verschillende wijken in Laak.

Extra schoonmaak en informatiepunten

De gemeente geeft aan sinds de brandbrief al met meerdere punten aan de slag te zijn gegaan. Zo is er sinds juni 2022 extra schoonmaakcapaciteit en wordt er sinds april dit jaar ook in de weekenden extra schoongemaakt in de winkelstraten van Laak.
Ook zijn er extra controles van de Pandbrigade om de overbewoning aan te pakken. Er is een mobiel informatiepunt om arbeidsmigranten te informeren over bijvoorbeeld wonen, werken, onderwijs en gezondheidszorg. En vanaf begin april worden bewonersinitiatieven extra ondersteund in Laak Centraal, daarvoor komt 40.000 euro beschikbaar.
Een eerste versie van het actieplan lekte in december vorig jaar al uit via Den Haag FM.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!