Minibieb keer op keer leeggehaald: 'Ik denk voor de vrijmarkt'

De lege kast
De lege kast © Boek om de Hoek
DEN HAAG - 'Het is helaas bijna een vertrouwd beeld aan het worden: 's morgens vroeg een volledig leeggehaalde minibieb aantreffen.' Het gebeurde de afgelopen weken al drie keer bij de minibibliotheek 'Boek om de hoek' op de hoek de Frambozenstraat en de Morelstraat.
De minibieb staat sinds 2020 naast het huis van eigenaar Bart-Jan Verhoef in de Vruchtenbuurt en is een groot succes. 'Het loopt eigenlijk heel erg goed. Er wordt veel gebracht, gehaald en geleend. Veel buren zijn erbij betrokken', vertelt Bart-Jan.
Hij had zelf kasten vol met boeken die hij niet meer las en besloot daarom deze minibibliotheek te beginnen. 'Ik was al fan van die gratis minibiebs, dus toen dachten we: laten we er zelf ook een beginnen.' Hij is begonnen met al zijn eigen boeken erin te plaatsen. 'Later is dit door de buurt geadopteerd.'

Verkopen op vrijmarkt

De minibibliotheek is tijdelijk niet meer in gebruik. 'De afgelopen twee keer ontdekte ik 's morgens dat die leeg was en had ik er een briefje opgehangen van hij is leeggehaald.' Dankzij de betrokken buurt was de minibibliotheek in de avond dan alweer gevuld. 'Dat is natuurlijk wel heel leuk, maar het voelt nu wel zonde om het weer te doen. Het is vooral zonde en jammer omdat mensen uit de buurt gewoon betrokken zijn, het erin stoppen en er gebruik van maken', aldus Bart- Jan.
Het leeghalen van de minibibliotheek is één keer eerder gebeurd, en dat was ook in april. Bart- Jan vermoedt daarom dat het iets te maken heeft met de aanloop naar de vrijmarkt op Koningsdag. 'Ik neem niet aan dat iemand het helemaal leeghaalt om het zelf te lezen. Het is zo wisselend wat er allemaal staat. Een paar oude kookboeken, romans en studieboeken. Ik kan mij haast niet voorstellen dat het om iets anders gaat dan het te verkopen', aldus Bart- Jan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!