Segbroek College wint opnieuw NK Debatteren: 'Het is zo geweldig'

© Sabine van Nistelrooij
DEN HAAG - Leerlingen van het Segbroek College hebben opnieuw het NK Debatteren vmbo gewonnen. Voor het tweede jaar op rij wist het team van Segbroek de prijs te winnen en mocht daardoor de wisselbeker opnieuw meenemen. 'Dit jaar was er meer concurrentie, maar we hadden door dat we veel hadden gewonnen', vertelt Yentel in Bob Staat Op.
Voor de wedstrijd moest het team van de school in onze stad een openingsspeech, een open debat en een afsluitende eindspeech houden. Aan welke kant van het debat men stond werd pas op de dag zelf bekend. Daarna is het zaak om de jury te overtuigen van hun standpunt. Op het Revius Lyceum in Doorn debatteerden vrijdag zestien vmbo-teams uit heel Nederland met elkaar.
De jury let tijdens het debat op allerlei onderdelen. 'Ze letten op presentatie, argumentatie en of je achter je eigen argument staat. Maar ook op stemgeluid, houding en handgebaren', legt Yentel uit.

'Het is zo geweldig'

De leerlingen in het Segbroek-team hebben allemaal hun eigen kracht. 'Ik heb de openingsspeeches gedaan. Daarmee probeer je mensen meteen te overtuigen.' Yentel doet de speech op het eind. 'Niemand overtreft haar daarin', zegt Sami trots.
Volgens Sami en Yentel is het harstikke leuk om mee te doen. 'Het in gesprek gaan met andere mensen is leuk. Je komt achter hun ideeën en wat ze vinden. En je leert jezelf ontwikkelen', zegt Sami. 'Ik zou het echt aanraden voor scholieren, het is zo geweldig', aldus Yentel.

NK Debatteren

'Op het NK ontmoeten vmbo-leerlingen uit heel Nederland elkaar. Ze gaan in gesprek over maatschappelijke thema's en werken tegelijkertijd aan hun spreek- en luistervaardigheid', zegt Josje van der Meer, directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut.
'En dat is, naast een gezellige dag, heel waardevol voor hun huidige en latere leven. Hoe overtuig je je werkgever bijvoorbeeld dat je loonsverhoging moet krijgen? Of hoe sta je stevig in je schoenen tijdens een sollicitatie? De vaardigheden die je opdoet door te debatteren geven daarbij een stevige duw in de rug.'
Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren. Het NK Debatteren vmbo wordt sinds 2008 georganiseerd. De stichting zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal.
Leerlingen van het Segbroek College wonnen vorig schooljaar (2021-2022) voor het eerst het grote landelijke debattoernooi voor vmbo-scholieren. Het was ook de eerste keer dat ze meededen aan de wedstrijd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!