PvdA-raadslid pleit alsnog voor hijsen anti-pest vlag: 'Het is een heel belangrijke dag'

© Mairan Sewtahal
DEN HAAG - Het zou de gemeente sieren om de anti-pest vlag te hijsen, dat vindt PvdA-raadslid Mairan Sewtahal. 'Het is een heel belangrijke dag', zegt hij in Bob Staat Op. Hij vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het probleem, onder meer door de antipestvlag te hijsen op de Dag tegen het Pesten op 19 april. 'Ik roep het college op om te kijken naar de opties.' Op vragen van het raadslid liet het college weten dat het hijsen van de vlag geen onderdeel is van de campagne rond de landelijke dag tegen het pesten.
'Ik ben heel erg tegen pesten', vertelt hij. 'Ik ben drie jaar geleden betrokken geraakt bij een basisschool waar het bestuurlijk niet goed ging. Toen ik daar binnenkwam als toezichthouder ben ik in aanraking gekomen met pestgevallen en dat heeft me zeer geraakt.' Hij zegt tientallen dossiers te hebben gehad over schrijnende gevallen ging, die zelfs een einde aan het leven hadden willen maken. 'Ik heb gezien wat het met mensen doet, wat het met kinderen doet.'
Het pesten gebeurt niet alleen op scholen. 'Op allerlei manieren worden mensen gepest in de stad. Dat is niet normaal. Daar wil je breed aandacht voor hebben.' Hoewel het stadsbestuur daar aandacht voor heeft wordt de vlag niet gehesen. 'Ik had meer inzet verwacht en ik hoop nog steeds dat ze de vlag gaan hijsen.' In september is de week tegen het pesten, Sewtahal hoopt dat de vlag dan wel gehesen zal worden.
In reactie op zijn vragen laat het college weten dat ze veel waarde hecht aan aan de veiligheid op school en het belangrijk te vinden dat pesten 'te allen tijde wordt tegengegaan'. De schoolveiligheid wordt periodiek met de schoolbesturen. 'Tijdens dit overleg kan pesten aan de orde komen.' Ze zegt erop te vertrouwen dat alle scholen en schoolbesturen zich inzetten om pesten tegen te gaan.
In reactie op de vragen van het raadslid laat de gemeente weten dat er binnen de STIP IT-campagne (Samen Tegen Iemand Pesten) geen sprake is van het hijsen van een vlag. De campagne, van de hand van de NPO Zapp, roept wel op om vier stippen op je hand te zetten om zo te laten zien dat je tegen pesten bent. Hoewel er ook een vlag met vier stippen is zal deze niet gehesen worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!