Scholen houden rekening met Suikerfeest en verschuiven Koningsspelen

© Krajicek Foundation
DEN HAAG - Een aantal scholen in Den Haag Scholen houdt de Koningsspelen op een andere dag in verband met het begin Eid-al-Fitr, het Suikerfeest. De Koningsspelen, een sportdag voor scholieren op de basisschool, zijn doorgaans op de laatste vrijdag voor Koningsdag.
Veel scholen kiezen ervoor om de sportdag niet op de dag van Eid-al-Fitr zelf te houden, maar juist eerder of later. Een aantal leerlingen heeft de dag zelfs al gehad. Andere leerlingen gaan pas na de meivakantie een dag sporten. De landelijke organisatie van de Koningspelen laat dit jaar de keuze aan de scholen voor welke dag ze kiezen.
De Koningsspelen worden sinds 2013 gehouden. Het idee achter de jaarlijkse sportdag is om kinderen aan te zetten tot een gezonde leefstijl. Ze gaan dan op die dag samen ontbijten en sporten. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Kraijcek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.
Christine Leenders, directeur van openbare basisschool Max Velthuijs en openbare basisschool Jan Ligthart, zegt dat de spelen op een ander moment worden gehouden vanwege het einde van de ramadan. Door het Suikerfeest zijn er dan weinig kinderen op beide scholen. In andere jaren worden de Koningsspelen op beide scholen wel op de landelijke dag gehouden.
'Het liefst organiseer je het zo kort mogelijk op de Koningsspelen, daarom hebben we bij Jan Lichthart ervoor gekozen om het op de vrijdag daarvoor te vieren', zegt Leenders. 'Bij Max Velthuijs kwam het niet goed uit op dat moment, want daar huren we een groot circus in en dat kan niet op die dag. Die week daarop is het meivakantie, dus kon het pas op 12 mei.'

Eigen keuze scholen

De koepelorganisatie voor het openbaar onderwijs De Haagse Scholen laat aan Den Haag FM weten dat het aan de scholen zelf is om de spelen op donderdag, vrijdag, of helemaal niet te laten plaatsvinden.
De Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden stelt dat sommige aangesloten scholen een kleinschalig evenement houden omdat twee derde van de leerlingen er vrijdag niet is. Ook de gemeente ziet dat scholen een eigen keuze maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!