Partijen willen meer delen KRNM-gebouw Scheveningen redden: 'Belangrijk erfgoed'

Het reddingstation van de KNRM op Scheveningen
Het reddingstation van de KNRM op Scheveningen © Den Haag FM
DEN HAAG - Meer delen van het KNRM-gebouw op Scheveningen moeten behouden blijven dan oorspronkelijk de planning was. Daarvoor pleiten SP en Partij voor de Dieren (PvdD) in de Haagse gemeenteraad. De partijen willen dat alle elementen die nodig zijn om het pand te kunnen herbouwen, bewaard blijven. 'Het is belangrijk erfgoed dat diep is verbonden met Scheveningen.'
Eerder was al besloten dat de eerste steen, de letters en de twee ijzeren hekjes met de vis-symbolen voor de ramen bewaard blijven en een nieuwe bestemming krijgen. De SP en PvdD willen nu dat ook herbouw van het uit 1938 daterende pand mogelijk wordt. In elk geval zouden daarvoor de stalen raamkozijnen en deuren moeten worden gered. Daarnaast willen de partijen dat wordt onderzocht waar het gebouw herbouwd kan worden.
Volgens SP-fractieleider Lesley Arp kunnen tijdens de sloop makkelijk een aantal belangrijke elementen worden gespaard. 'Als we die in een opslagruimte neerzetten, wat echt niet veel moeite kost, dan kan een projectontwikkelaar op een ander moment herbouwen.'

Petitie

Op Scheveningen is al langer weerstand tegen de voorgenomen sloop van het gebouw. Scheveninger Peter Koudstaal is een petitie begonnen om het pand te behouden. 'Als voor zoveel mensen dat huisje zó belangrijk is, waarom dan zo moeilijk doen over zo'n huisje. Je doet enorm veel mensen er zo'n plezier mee', vertelde hij eerder aan Den Haag FM. De petitie is inmiddels door ruim 1.700 mensen getekend.
Den Haag FM maakte eerder deze reportage over het KNRM-gebouw op Scheveningen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!