Aandacht voor misstanden leidt tot meer meldingen over integriteit bij de gemeente Den Haag

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - Bij de gemeente Den Haag zijn vorig jaar meer meldingen over integriteit binnengekomen dan in het jaar ervoor. Ging het in 2021 om 121 gevallen; in 2022 waren dat er 176. Volgens de gemeente is de stijging te verklaren omdat er na de kwestie bij The Voice of Holland en de discussie rond enkele bekende Nederlanders meer aandacht is voor integriteit. Ook zou een nieuw systeem, waarbij klachten op een plek worden geregistreerd, leiden tot meer meldingen.
De meldingen gingen onder meer over vermoedens van ongewenste omgangsvormen, zoals grensoverschrijdend gedrag, misbruik van informatie en ongepaste gedragingen in de privésfeer die in strijd zijn met de gedragscode van de gemeente. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om het plaatsen van ongepaste berichten op sociale media. De gemeente zegt de integriteitsmeldingen serieus te nemen en als dat nodig is, onderzoek te doen. Als een medewerker echt de fout is ingegaan, wordt ook ingegrepen.
In meer dan de helft van de gevallen waren de meldingen over schending van de integriteit onvoldoende helder om verder onderzoek te doen of werden ze ten onrechte gemeld. In 52 gevallen werden medewerkers van de gemeente door hun leidinggevende ter verantwoording geroepen. Waar nodig werden ook maatregelen genomen. In nog eens 31 gevallen volgde een nader onderzoek. Daaruit bleek dat in 22 gevallen echt sprake was van de schending van de integriteit door een ambtenaar. De gemeente ondernam daarna actie: sommige ambtenaren kregen een aarschuwing, andere werden onstlagen. Ook werd aangifte bij de politie gedaan.

Bewustwording van integriteit

Doordat er meer bewustwording is over het thema integriteit zijn er in het afgelopen jaar ook meer gesprekken met vertrouwenspersonen geweest, dat waren er 270. Die bewustwording werd volgens de gemeente groter door 'publieke discussies, onder meer naar aanleiding van het tv-programma The Voice of Holland en rond bekende Nederlanders'. Ook kregen ruim 2.000 ambtenaren trainingen en workshops over het onderwerp.
De cijfers over 2022 zijn afkomstig uit het jaarverslag van het Bureau Integriteit dat vandaag werd aangeboden aan de gemeenteraad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!