Miljoenendebacle bij vervangen bestrating rond Haags stadhuis

© Den Haag FM
DEN HAAG - Het vervangen van de natuursteen rond het stadhuis wordt waarschijnlijk twee keer zo duur als begroot. Volgens het stadsbestuur gaat het vernieuwen van de bestrating nu geen 2,6 miljoen euro kosten, maar is de verwachting dat de kosten 'verdubbelen'. Bovendien is de operatie veel later klaar dan gedacht. Eerder klaagden ondernemers al bij Den Haag FM over de lange duur van de werkzaamheden.
Het college van burgemeester en wethouders schrijft nu dat er 'ernstige gebreken' zijn gevonden waarna het werk is stilgelegd. Er zijn ook problemen in de grond onder de natuursteen. 'Zo ligt er op het dak van etage -1 een waterkerende laag waaronder alsnog water is aangetroffen. Ook is de isolerende laag vochtig geworden waardoor deze zijn werking verliest. Deze gebreken kunnen leiden tot grote risico's zoals lekkages aan het gebouw en tot scheuren in de nieuwe afwerking van de natuursteen.'
Dit betekent dat nu alle lagen in de ondergrond moeten worden vernieuwd. Ook het dak van de ondergrondse verdieping moet worden gerenoveerd op plekken waar het straatniveau openbare ruimte is. Dat gaat om het gebied tussen de achterkant van het stadhuis, maar waarschijnlijk ook aan de voorkant. Hoe lang het extra werk gaat duren en wat dat kost, is nog niet te zeggen, maar het stadsbestuur gaat uit van een verdubbeling van de planning en kosten van het project.

Werkzaamheden duren tot april 2024

Halverwege april is weer begonnen met het slopen van het plein aan de oostkant. Daarna kan de rest van de werkzaamheden worden gedaan. De gemeente zegt bij de werkzaamheden rekening te houden met terrassen en andere grote klussen zoals het inrichten van het Spuikwartier.
Voor nu is het de planning dat de herinrichting van de Wijnhaven na de zomer begint. Alle werkzaamheden bij elkaar duren, naar verwachting, tot in april volgend jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!