Reddingstation KNRM Scheveningen lijkt niet meer te redden van sloop

Het oude reddingstation van de KNRM op Scheveningen
Het oude reddingstation van de KNRM op Scheveningen
DEN HAAG - De kans is heel groot dat het reddingstation van de KNRM op Scheveningen tegen de vlakte gaat. Dat plan lag er al langer, maar met een petitie van Scheveninger Peter Koudstaal en een motie van de SP en de Partij voor de Dieren werd nog geprobeerd te sloop tegen te houden. De gemeenteraad stemde donderdagavond echter tegen die motie.
In de gemeenteraadsvergadering op donderdag 20 april werd gestemd over de motie die de SP en de Partij voor de Dieren hadden ingediend. Zij willen graag dat het reddingstation van de KNRM, dat gebouwd is in 1938, in zijn geheel behouden blijft. Daarnaast is Scheveninger Peter Koudstaal een aantal weken geleden een petitie gestart om sloop van het gebouw tegen te gaan. Die petitie is inmiddels bijna tweeduizend keer ondertekend.
De KNRM heeft sinds kort een nieuw onderkomen aan de Visafslagweg. In verband met de nieuwbouw en de ontwikkelingen nabij het Noorderlijk havenhoofd moet het oude KNRM-gebouw verdwijnen. De partijen die de motie indienden vinden dat het gebouw in ieder geval in zijn geheel behouden moet blijven. Op welke plek dat dan ook is.
'Het is belangrijk erfgoed dat diep is verbonden met Scheveningen'. aldus de SP en de Partij voor de Dieren. Uiteindelijk steunden Hart voor Den Haag, DENK, de Haagse Stadspartij, de PVV, ChristenUnie/SGP en Forum voor Democratie de motie, maar coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA stemden tegen.

Geen monumentale status

Verantwoordelijk wethouder Saskia Bruines (D66) heeft eerder aangegeven dat zij niets ziet in behoud van het gehele KNRM-gebouw. Een woordvoerder van Bruines liet toen weten: 'Het KNRM-gebouw is vanwege zijn functie uniek voor Den Haag en we onderschrijven het levensreddende verhaal waar dit gebouw symbool voor staat.'
Toch komt het gebouw volgens de woordvoerder niet in aanmerking om als gemeentelijk monument aangewezen te worden. 'Dit heeft te maken met het feit dat er het nodige aan gewijzigd is, de ligging niet heel specifiek is en de architectonische waarde van het gebouw niet heel hoog is'.

Elementen blijven behouden

Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou niet overwegen om het pand uit 1938 tot monument te verheffen. 'Wel blijven er, mede op verzoek van de gemeenteraad, een aantal karakteristieke elementen van het huisje behouden.'
'Het gaat om de eerste steen, de letters en de twee ijzeren hekjes voor de ramen met de vis-symbolen. Deze worden behouden en krijgen in de toekomst een mooie nieuwe bestemming.'

Teleurstelling, maar we geven niet op

De initiatiefnemer van de petitie om het reddingstation te behouden is teleurgesteld. 'Ik had er rekening mee gehouden dat de coalitie de wethouder niet zou laten vallen, maar toch valt het mij van bepaalde partijen wel tegen dat ze de motie niet hebben aangenomen', zegt Peter Koudstaal.
'Aan de andere kant was ik heel erg blij met de steun van de partijen die wél voor de motie hebben gestemd. Ik geef niet op en zal blijven strijden om het reddingstation te behouden. Het klinkt misschien raar, maar ik haal altijd motivatie uit een teleurstelling.'
Den Haag FM maakte eerder deze reportage over het KNRM-gebouw op Scheveningen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!