Wortelsalade met rozijntjes: Joke wint kookwedstrijd vrijheidsmaaltijd

De vijf winnaressen na afloop van de kookwedstrijd
De vijf winnaressen na afloop van de kookwedstrijd © Omroep West
DEN HAAG - Een wortelsalade met rozijntjes, uitjes, appel, kip en kaas. Met dat bijgerecht werd Joke een van de vijf winnaressen van de kookwedstrijd voor de vrijheidsmaaltijd op 5 mei, die plaatsvindt op het Lange Voorhout. 'Het was een hele uitdaging. Ik had nog nooit eerder meegedaan aan een kookwedstrijd', vertelt Joke in Bob Staat Op.
Honderden mensen gaan op 5 mei samen aan tafel op het Lange Voorhout. Het hoofdgerecht, een een Surinaamse zoeteaardappelsoep, wordt verzorgd door chefkok London Loy. Voor de bijgerechten werd een wedstrijd uitgeschreven.
Het was voor Joke nog best een uitdaging om een recept te bedenken dat past bij het hoofdgerecht. 'Ik dacht: als ik niet weet hoe de soep smaakt, wat moet ik dan vooraf maken? Dus toen ik de soep had geproefd, vond ik dat een hele warme, gebonden, Surinaamse maaltijdsoep. En dacht daar moet gewoon iets fris aan vooraf', vertelt ze in Bob Staat Op.

Oranje

Zo kwam ze op het idee van de wortelsalade met rozijntjes, uitjes, appel, kip en kaas. 'En dan een lekkere dressing erover.' Een heerlijk recept dus waarbij het water je in de mond gaat lopen. 'Bij elke nationale feestdag kleuren de steden oranje. De kleur oranje wordt ook geassocieerd met blijheid, vrolijkheid en positiviteit', vertelt Joke.
Daarom was het verwerken van de kleur oranje in haar recept erg belangrijk. 'Ik wilde met dit gerecht graag uit laten komen dat oranje ook staat voor een creatief scheppende levenskracht en dit is eigenlijk als eerbetoon aan iedereen die na de oorlog het gewonnen leven weer moesten oppakken, die Nederland weer hebben gemaakt als vrij land waarin wij mensen mogen zijn wie wij zijn.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!