Kust zonder vervuilende wagens: gemeente onderzoekt milieuzone

© denhaag.com
DEN HAAG - De milieuzone in onze stad gaat wellicht weer wat groter worden. De gemeente onderzoekt of er ook in het gebied aan de kust een zone kan komen waar vervuilende auto's, vrachtauto's en bestelwagens niet mogen rijden. De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om per 1 januari 2025 een milieuzone voor personenauto's en zero-emissiezone voor vrachtwagens en bestelauto's in te stellen.
Uit het onderzoek moet blijken wat bewoners en ondernemers in het kustgebied denken van het voornemen. Ook wil de gemeente weten hoe ze kan helpen over te stappen naar duurzaam vervoer, bijvoorbeeld door subsidie te geven.
Langs de Haagse kust liggen veel natuurgebieden die last hebben van de uitstoot van stikstof. 'Dit komt voor een deel door uitlaatgassen van auto's, bestelauto's en vrachtwagens', meldt de gemeente. Als er minder stikstof is kan de natuur beter herstellen. Stikstofproblemen zorgen er ook voor dat het bouwen van wegen en woningen nu niet mogelijk is. 'Door minder vervuilend verkeer kan de bouw weer starten.'

Voor de hele kust

Het onderzoek zal tot de zomer duren en gaat over de hele kust: van Scheveningen/ Benoordenhout tot en met Kijkduin. Ook wordt er gekeken naar het gebied van de kust naar de rest van de stad (N44,de S200 en de Laan van Meerdervoort).
Tegelijkertijd wordt onderzocht of het technisch mogelijk is om de zone uit te breiden en of het plan voldoet aan wettelijke regels. De huidige milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!