Nieuwe tramlijn van Den Haag naar Delft stap dichter bij: college stemt in met nieuwe ov-verbinding

© HTM
DEN HAAG - De aanleg van een nieuwe, snelle ov-verbinding vanaf Den Haag Centraal, via Rijswijk en Voorburg, naar Delft is een stuk dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft instemd met de plannen voor de route van die nieuwe lijn. De tram zal op z'n vroegst vanaf 2030 gaan rijden. De gemeente wil op die manier de bereikbaarheid van de stad verbeteren. 'Hoogwaardig openbaar vervoer is hier absoluut een voorwaarde, want onze stad en regio groeien', aldus wethouder Robert van Asten (D66).
Door de aanleg van de nieuw lijn worden de bouw van ruim 35.000 nieuwe woningen in het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst mogelijk. Als de tram er niet komt, zouden er 'maar' 5000 woningen kunnen worden gebouwd, liet Van Asten vorig jaar al doorschemeren. 'Deze gebieden zijn het economische hart van de Haagse regio met een groot nationaal belang.'
Bovendien moet de snelle tramlijn de bereikbaarheid in de stad en met omliggende gemeenten vergroten. In totaal is een bedrag van 600 miljoen euro gereserveerd voor de nieuwe verbinding.
De nieuwe tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft
De nieuwe tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft © gemeente Den Haag/Omroep West
Voordat onze stad een nieuwe tramlijn krijgt, moeten de betrokken gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk nog groen licht voor de plannen geven. Voor de zomer wordt het voorstel door de gemeenteraden behandeld. Als die instemmen, worden de bewoners, ondernemers en andere betrokkenen uitgenodigd om mee te denken over de plannen.

Autoluwe wijk

Naast een snelle tramlijn, liggen er ook plannen op tafel om een deel van de Binckhorst autoluw te maken. Daarbij worden bewoners gestimuleerd om gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer, in plaats van de auto. Deze maatregelen maken onderdeel uit van een pakket om de stad meer in te richten op de fiets en voetganger.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!