Buurt steunt Toko Dian Scheveningen na brand met succesvolle crowdfunding: 'Krijg er kippenvel van'

© Regio 15
DEN HAAG - Binnen drie dagen is er met een crowdfunding bijna vierduizend euro opgehaald voor Toko Dian. Het Indonesische restaurant aan de Scheveningse Renbaanstraat raakte compleet verwoest na een brand begin deze maand. De eigenaren moeten de schade uit eigen zak betalen en daarom besloot buurtbewoonster en trouwe klant Ellen Ubbink een inzamelingsactie op te zetten.
Op een woensdagavond begin april, waren eigenaren Harry en Diana aan het werk toen er plotseling een kortsluiting ontstond onder de koeling in de keuken. De eerst kleine vlam was moeilijk te bereiken waardoor het niet lukte om het te doven. De vlam werd al snel groter en toen de situatie gevaarlijk werd, besloot Dian haar tas te pakken en naar buiten te gaan.
De brandweer was binnen vijf minuten aanwezig en omdat er veel rook vrij kwam, is besloten om de woningen eromheen te ontruimen. Omdat de Toko-eigenaren rook hadden ingeademd zijn zij gecontroleerd door ambulancepersoneel, uiteindelijk hoefden zij niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

Buurtbewoner start crowdfunding

Buurtbewoonster Ellen was, op vrijdagavonden, vaak in de toko te vinden voor een afhaalmaaltijd. Ze schrok dan ook enorm toen ze hoorde van de brand. 'Wij komen er al zolang zij daar zitten,' vertelt ze. 'Ik heb zelf een Indische achtergrond en dan ben je altijd op zoek naar lekkere tentjes en dit smaakt ons gewoon goed.'
Vanaf het eerste moment wilde Ellen al iets doen, zoals een kaart of een bos bloemen sturen. Maar ze had geen manier om met het stel in contact te komen. Ze was dan ook erg blij toen ze de eigenaren vorige week tegenkwam. 'Ik fietste terug van de sportschool toen ik zag dat de deur open stond.' Binnen trof ze de eigenaren aan die het puin aan het opruimen waren.
Ze hielden zich in eerste instantie sterk toen Ellen vroeg hoe het met ze ging. 'Op een gegeven moment ging de man weer struinen en kwam hij terug met de folder van de opening, een beetje zwart geblakerd in een plastic mapje en dan breekt hij ook.' Ellen had weleens een crowdfunding gezien en besloot het ook te proberen.
Buurt steunt Toko Dian Scheveningen na brand met succesvolle crowdfunding: 'Krijg er kippenvel van'
Buurt steunt Toko Dian Scheveningen na brand met succesvolle crowdfunding: 'Krijg er kippenvel van'

Streefbedrag loopt op

In eerste instantie had Ellen een streefbedrag van 2.500 euro in gedachten maar op advies van een buurvrouw verhoogde ze dit snel naar 3.500 euro. Inmiddels staat het streefbedrag op 5.000 euro en blijven de donaties binnen stromen. 'Het is echt onvoorstelbaar, wat een lieve mensen.'
Ook Harry en Diane weten niet wat ze overkomt. 'Toen ze het hoorden waren ze best emotioneel dat de buurt zo mee voelde', vertelt hun zoon. 'We zagen dat er van alle kanten geld gestort wordt, van mensen die we kennen en mensen die we niet kennen. Het geeft een geweldig gevoel dat er zo veel steun is.'

Toko gaat niet meer open

Harry en Diane zijn niet van plan om het restaurant te herbouwen. 'Ze zijn inmiddels 72 en 80 jaar oud dus dat is fysiek en mentaal voor hun te veel,’ vertelt hun zoon. 'Het is nu opruimen, het hoofdstuk afsluiten en met pensioen gaan.' Daarnaast is het voor het stel ook financieel niet mogelijk om te herbouwen.
Een groot deel van de inboedel is namelijk niet verzekerd waardoor zij bijna alles zelf moeten vervangen. Zij huurden het pand wel inclusief inboedelverzekering, maar door de jaren heen zijn er veel kapotte spullen vervangen en zijn ze vergeten om deze te verzekeren.

Alles uit eigen zak

Het pand moet nu bezemschoon afgeleverd worden maar de schade is zo groot dat er een opruimdienst in gehuurd moet worden om het pand leeg te halen en schoon te maken. Dit moet het stel zelf betalen terwijl zijn op dit moment geen inkomsten meer hebben. De meeste spullen zijn te erg beschadigd om nog te gebruiken of verkopen.
Daarnaast lopen de Toko-eigenaren tegen een ander probleem aan. In het huurcontract van het pand staat namelijk een opzegtermijn van twaalf maanden. 'Met de AOW die ze straks krijgen kunnen ze niet nog een jaar huur betalen'. Ze zijn nu in onderhandelingen en hopen de opzegtermijn te kunnen verkorten na drie maanden. Als er met de crowdfunding meer geld wordt opgehaald dan er kosten blijken te zijn, dan wil Ellen de eigenaren helpen om de een deel van de laatste huur ermee te betalen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!