Ouderen kunnen in de hele stad valtraining volgen: 'Streven naar 1.350 deelnemers'

DEN HAAG - Om te voorkomen dat senioren in onze stad ernstig struikelen worden groepstrainingen valpreventie dit jaar in alle stadsdelen georganiseerd. Vorig jaar deden 463 senioren mee aan een groepstraining en deden 125 ouderen een individuele training. 'In 2022/ 2023 streven we naar 1.350 deelnemers in totaal', zegt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD).
'Het is belangrijk om valongelukken bij ouderen te voorkomen', zegt Parbhudayal. 'Want een valongeluk veroorzaakt lichamelijk letsel en vaak ook eenzaamheid en isolement; door angst om te bewegen en eropuit te gaan. Als stad die kansen biedt en energie geeft, bevelen we onze trainingen om valongelukken te voorkomen dan ook van harte aan.'
In de training wordt gewerkt aan balans, mobiliteit en spierkracht; veilig opstaan na een val. Ook zelfvertrouwen komt erbij aan bod. Thuiswonende senioren kunnen in de buurt een dertien weken durende groepsles volgen, individuele trainingen worden bij mensen thuis gegeven als het lastig om naar een plek te komen. 'Onderzoek laat zien dat ouderen na het volgen van de cursus 61 procent minder kans maken om te vallen en dat hun angst om te vallen met 37 procent afneemt, waarna zij weer vaker durven te bewegen.'
Het kost 50 euro (of 25 euro met een Ooievaarspas) om mee te doen met de lessen. Bij het afronden van alle lessen krijg je het geld weer terug. Wie wil ontdekken of de trainingen valpreventie lessen voor hem/haar zijn, kan de eerste keer gratis meedoen.
Eerder ging Den Haag FM langs bij een valtraining.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!