Deze vijfendertig stadsgenoten zijn koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

Lintjesregen 2023
Lintjesregen 2023 © Martijn Beekman in opdracht van gemeente Den Haag
DEN HAAG - In Den Haag hebben 35 stadsgenoten een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen bij de traditionele lintjesregen. Twintig stadsgenoten zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (LON), veertien zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (RON) en een is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (OON).
De Lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van koning Willem-Alexander.
Tekst zoals aangeleverd door de gemeente Den Haag.

Peter Johan Vlas (LON)

Bridgeclub Switch bestaat 35 jaar. Peter Vlas is er al 30 jaar lid en al ongeveer 25 jaar lid van de Technische Commissie, het bestuur en betrokken bij de Nederlandse Bridgebond. Goed aan de IT-kant, maar ook sociaal bedreven. Een kleine tien jaar geleden begon hij een lesclubje om leden op een hoger spelniveau te brengen. Met succes, het werden er drie. Ook is hij voorzitter van wijkorganisatie Kortenbos. En ook daar komen bestuurlijkeen sociale vaardigheden samen. 'Wie er al een kleine twintig jaar in slaagt een wijkorganisatie te leiden, die kan iets. Doorgaan en oplossingen vinden', zo vertelde burgemeester Jan van Zanen over Vlas.

Anne Dunkelgrün-Friedman (RON)

Anne Dunkelgrün was 25 jaar hoofd Culturele Zaken van de Israëlische ambassade. In die hoedanigheid heeft zij iets bijzonders kunnen doen. Mede dankzij Dunkelgrün werden honderden niet-Joodse Nederlanders, al dan niet postuum, geëerd met de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren: mensen die met gevaar voor eigen leven het leven hebben gered van Joodse inwoners van ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij is ook vrijwilliger voor het Nationaal Holocaustmuseum van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, en voor de Stichting Vrienden van Yad Vashem-Nederland. Daarnaast helpt ze mee met de organisatie van de jaarlijkse International Holocaust Remembrance Day The Hague.

Bart Michiel Dura (RON)

Bart Dura, directeur van een investeringsmaatschappij, kiest graag voor werk met maatschappelijke impact. Hij investeert in gebouwen voor de zorgsector en stelt vastgoed ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vrijwilligerswerk doet hij al vanaf zijn 15e. Eerst in Rotterdam voor het Concours Hippique, daarna voor Stadsherstel Historische Monumenten en het Museum Boijmans van Beuningen. In Den Haag was hij medeoprichter, penningmeester en voorzitter van de Scheveningsche Roeivereniging. Gaf daar speciaal aandacht aan het coachen van jongeren die het om allerlei redenen lastig hebben. Hij werkt graag met de komende generaties: via Schoolvereniging Wolters geeft hij een training voor kinderen over ondernemerschap.

Charles Dumas (OON)

Charles Dumas wijdt zijn leven aan de Nederlandse beeldende kunst uit de 18e eeuw. Hij liet van zich horen. Met een publicatie over ruiterportretten, nog altijd een standaardwerk. En met een monumentale catalogus van geschilderde Haagse stadsgezichten van voor 1800: De Dikke Dumas. Hij zette zijn kennis in voor het Haags Gemeentearchief, en voor het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
Hij was jaren bestuurslid van en vrijwilliger bij de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau, en nog steeds bij Museum Bredius. Is zeer betrokken bij CODART, een internationale organisatie voor museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. Zijn inzet voor de kunsthistorie grenst aan het bovenmenselijke, typeerde burgemeester Jan van Zanen Charles Dumas.

Christiaan (Hendrik) van Houten (LON)

Negentig jaar oud is Chris van Houten en al twintig jaar vrijwilliger voor HWW, de Haagse Wijk- en Woonzorg, en haar rechtsvoorgangers. Opgeleid als beeldend kunstenaar, en jarenlang hoofd van de creatieve afdeling bij de Kessler Stichting, gebruikte hij die ervaring om schilderlessen te geven. In woonzorgcentrum Om & Bij, in woonzorgcentrum Rivierenbuurt, bij de Chinese groep. En bij dagbesteding Paulus Potter in verpleeghuis De Schildershoek. Want: iedereen kan schilderen, ook mensen met een beperking, en met dementie. Hij schoolde zich voortdurend bij: rondde kortgeleden nog een opleiding Psychologie succesvol af, met een 9. Lifelong learning, dat brengt Van Houten in de praktijk.

Coenraad Vrouwenvelder (RON)

Al tien jaar draagt Coenraad Vrouwenvelder het insigne 25 jaar vrijwilliger voor De Zonnebloem. Nu dus 35 jaar actief en nog steeds 'voor De Zonnebloem van onschatbare waarde', zoals burgemeester Jan van Zanen hem prees. Als bestuurder, als vliegende keep bij verschillende Haagse afdelingen die cruciale bestuursfuncties niet vervuld krijgen, als fondsenwerver, als lotenverkoper.
Hij was lang penningmeester van het regiobestuur, en met die ervaring en gedegen ICT-kennis hielp hij mee aan een nieuw landelijk financieel systeem. Behalve penningmeester toonde hij zich ook een bekwaam secretaris in verschillende afdelingen. Daarbij is hij zelf actief als vrijwilliger bij diverse activiteiten.

Corrie (Cornelia Wilhelmina) Riedewald-Lantveld (LON)

Geduldig, hardwerkend, verantwoordelijk, vriendelijk, toegankelijk en toegewijd. Zo staat Corrie Riedewald bekend. Al heel lang lid van de Evangelische Broedergemeente Haaglanden. En al heel lang vrijwilliger bij de kerk. Daar is zij lid is van het ‘dienarenkorps’. Als dienaar is zij onder andere gastvrouw bij ontvangst van gemeenteleden en gasten, en een vraagbaak voor andere dienaren. Zij bezoekt nieuwe leden en gemeenteleden die ziek of eenzaam zijn, en is bovendien penningmeester geweest binnen het dienarenkorps. Daarbij is zij lid van Vrouwenorganisatie Afimo. Van onschatbare waarde en een schat van een mens, noemde burgemeester Jan van Zanen haar in zijn toespraak.

Frank van der Peet (LON)

Vrijwel iedereen die iets heeft met buitensport of andere grote evenementen in Den Haag, kent zijn naam. Maar het lintje krijgt hij voor het vrijwilligerswerk, dat hij -ondanks zijn beperking - met zwier, plezier en onvermoeibaar doet. Bijvoorbeeld als voorzitter van het wijkberaad Kortenbos en verantwoordelijke voor het wijkblad. En sinds geruime tijd ook als lid van het bestuur van de paardenmarkt in Voorschoten. Want daar, in de Voorstraat in Voorschoten is Van der peet geboren, in de straat waar de jaarlijkse paardenmarkt wordt gehouden.
© Martijn Beekman in opdracht van gemeente Den Haag

Gerrit van der Velde & Nelly (Neeltje Hendrika) van der Velde-van der Plaat (LON)

Gerrit en Nelly van der Velde zijn allebei al jarenlang vrijwilliger in de kerk. Eerst in De Morgenster en later in de Marcuskerk. Hardwerkende en hartelijke mensen, noemde burgemeester Jan van Zanen hen. Zij zorgen onder meer voor oudere kerkleden, helpen bij allerlei activiteiten, zoeken inval-predikanten, houden het huishoudboekje en de financiën van de kerk op orde, vergaderen met de kerkenraad. Nelly is juf bij de zondagsschool en werkt bij de Kinderwinkel. Gerrit is ook vrijwilliger bij het openluchttheater in het Zuiderpark. Burgemeester Jan van Zanen: 'Jullie zijn heel waardevol, voor de kerk, voor de stad en voor jullie medemensen.'

Gerrit van Straalen (LON)

Benoordenhout heeft de ContactClub Benoordenhout 55+. Daar is Gerrit van Straalen al heel lang bestuurslid. Hij begeleidt onder andere excursies naar tentoonstellingen in het hele land; is redacteur van de nieuwsbrief en penningmeester. Dat niet alleen. Van Straalen is scriba van de kerkenraad van de Duinzichtkerk, betrokken bij tal van commissies en activiteiten. Ook op andere vlakken is hij actief: bij de vereniging van oud-werknemers van Shell automatiseerde hij het ledenbestand. Was penningmeester, lid van de medezeggenschapsraad én voorleesvader bij de Oranje Nassauschool. Actief, innemend en bescheiden, aldus burgemeester Jan van Zanen in zijn toespraak.
© Martijn Beekman in opdracht van gemeente Den Haag

Guusje (Augusta Maria) van Dalen-Eijbers (RON)

Guusje Eijbers ontving een Koninklijke onderscheiding voor haar baanbrekende werk binnen de theaterwereld. Zij is een van de grondleggers van het locatietheater in Nederland, vernieuwer van de theatercultuur in Den Haag. Actrice, regisseur en producent van spraakmakende theatervoorstellingen, zoals Hamlet in de Vuilverbranding en Paternoster in het oude stadhuis aan het Burgemeester de Monchyplein. Ook blies zij theater/ zwembad De Regentes nieuw leven in.
De onderscheiding is ook voor haar werk met stichting Bedtime Stories. Daarin brengen professionele acteurs en muzikanten plezier voor patiënten en bewoners van ziekenhuizen en zorginstellingen. 'Een aanwinst voor de stad en voor de samenleving', roemde burgemeester Jan van Zanen Eijbers.

Henk (Henricus Lambertus Maria) Baars (RON)

Henk Baars: drijvende kracht, bestuurslid en voorganger van de Haagse Dominicus geloofsgemeenschap. Opgeleid als priester zet hij zich in voor zingeving en verdieping binnen het geloof. Voor de samenwerking tussen verschillende kerkgemeenschappen. In Den Haag, internationale stad van recht en vrede, strijdt hij voor kerk en vrede, voor vluchtelingen en voor minderbedeelden.
'Behalve dat is hij een van de trekkers achter Delen Achter de Duinen, een netwerk voor het eerlijker verdelen van onze rijkdom. Een kritisch katholiek, een fantastisch voorzitter, een goede schrijver en een echte verbinder', aldus burgemeester Jan van Zanen. Een praktisch mens, en medeoprichter van Voedselbank Haaglanden.

Henk (Folkert) Ruijl (LON)

Van klein jochie tot de man die hij nu is, voelt Henk Ruijl, hoofdredacteur bij Omroep West, zich sterk verbonden met voetbalclub DUNO. Vanaf zijn achttiende in het bestuur en nu, veertig jaar later nog steeds bestuurslid. Hij was de man van de communicatie, geestelijk vader van het clubblad, dat later plaatsmaakte voor een website. Hiermee liep DUNO in amateurvoetballand voorop. Ruijl zorgde er mede voor dat Haagse Dynamiek er kwam, het eerste echte multifunctionele clubgebouw van Nederland, waar naast DUNO ook een bloedbank en een kinderopvang zijn ondergebracht. Ruijl was 30 jaar lang scheidsrechter. Zelfs een zware mishandeling op het veld kon hem daar niet van afhouden.

Henry (Jacques Cornelis) Belfor (LON)

Henry Belfor is broeder van de Evangelische Broedergemeente Haaglanden. Voormalig bestuurslid, penningmeester, vrijwilliger en voorganger. Hij krijgt dingen voor elkaar – zorgde voor een lening om een nieuwe kerk te kopen – en is de trouwe coördinator van de 60+-Club. Daar delen broeders en zusters persoonlijke verhalen en bespreken maatschappelijke problemen, om zo de eenzaamheid te verdrijven. Belfor is ook actief op landelijk en Europees niveau: de Evangelische Broedergemeente maakt deel uit van de wereldwijde Broeder-Uniteit, ook bekend als Hernhutters, de Moravische Kerk of de Unitas Fratrum. Burgemeester Jan van Zanen: 'Broeder Belfor draagt bij aan de gemeenschapszin in onze stad en onze regio.'

Bian Hong Liem (LON)

'Mensen zoals u maken deze wereld mooier', zei burgemeester Jan van Zanen tegen Hong Liem. Want Liem zet zich al 45 jaar met niet aflatend enthousiasme in voor Inisiatip, een vereniging voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot de Chinees-Indische cultuur. Met de activiteiten die hij organiseerde, liet hij de rijkdom zien van de Chinees-Indische cultuur: van sportactiviteiten, tot lezingen, excursies en koempoelans - gezellig samenzijn met lekker eten erbij. Hij vormde een welzijnscommissie die hulp biedt aan oudere leden. En was daarbij ook nauw betrokken bij Stichting Inisiatip Charitatief Fonds, dat vooral sociale projecten in Indonesië ondersteunt.

Huibert van Eesteren (RON)

Mensen moeten kunnen wonen: daarvoor zet Huib van Eesteren zich met hart en ziel in. Als directeur van de Koninklijke Haagsche Woningbouwvereniging van 1854 voor de vergeten doelgroepen: mensen uit het onderwijs, de politie, de zorg, beeldend kunstenaars. En voor het duurzame behoud van hofjes: hij is voorzitter van het College van Regenten bij de Stichting Het Heilige Geesthofje en voorzitter van het Landelijk Hofjesberaad. Daarnaast is hij medeoprichter van de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijven Rijswijk. En van jongs af aan actief binnen de Leimonias, de oudste tennisclub van Den Haag. Ten slotte is hij secretaris-penningmeester van de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizenstichting, die de nalatenschap van zijn oom, architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in ere houdt.

Jacques (Jacob) Kuiper (LON)

Jacques Kuiper is al twintig jaar technisch adviseur en later technisch bestuurslid van de VVE Duttendel II. Met Duttendel I en III vormen de flats een gemeentelijk monument, een reeks gebouwen in een prachtig park. Voor het behoud en onderhoud daarvan is er de parkvereniging. In de bijbehorende parkcommissie waakt Kuiper over de schoonheid van het park en een zorgvuldige besteding van de middelen. Maar zijn grootste kwaliteit ligt in de technische adviezen. Hij is zeer gewaardeerd, ook omdat hij zich inzet voor de lastige operatie om een monumentaal complex duurzaam en energievriendelijk te maken. Kuiper wordt gezien als ‘een rots in de branding’.

Jacques Selders (LON)

Groot Door Samenwerking (GDS) was altijd Jacques Selders' club. Hij was er 17 jaar lang voorzitter. Organiseerde er mede de zomerjeugdkampen; door de goede sfeer en de activiteiten een klinkend succes.
Selders werd in de jaren zeventig lid en later voorzitter van Soos De Inval aan de Staringstraat, waar mensen met en zonder een beperking met elkaar in contact konden komen. Hij organiseerde activiteiten, hielp leden met het aanvragen van subsidies en digitaliseerde de administratie. De Inval kon zijn 50-jarig bestaan nog vieren, maar corona betekende daarna het einde. Een halve eeuw inzet voor zijn medemens werd beloond met een lintje.

Johannes Jacobus Spek (LON)

Jan Spek ontving als manager van de Houtrusthallen niet alleen beroemdheden, onder wie Paus Johannes Paulus II. Hij was toen ook al vrijwilliger in de haven, als coördinator en uitvoerder bij de stichting Vlaggetjesdag. En bij de stichting North Sea regatta waar hij leiding gaf aan alle logistieke en facilitaire onderdelen van het evenement. Daarbij is hij sinds 1995 nauw betrokken bij de Stichting Meeuwen en Makrelen Loop, nu als voorzitter. Die aanspreekpunt is, maar ook vergunningen regelt, de route uitzet en sponsoren werft. 'Een voorzitter die de mensen weet te inspireren en motiveren.' Altijd.

Jerry Tetro (LON)

In zijn werk, als dienstindeler bij ProRail, zijn vrijwilligerswerk en privé is Jerry Tetro een man die naar anderen omziet. Naar zijn (stief)vader, en vooral naar zijn broer Jeffrey, die op ’s Heerenloo woont, een zorgcentrum voor mensen met een beperking. Elke vrijdag gaat Jeffrey met zijn broer mee naar huis, als de bezetting in de instelling mager is. Tetro is daarbij al 20 jaar actief als vrijwilliger bij de sport- en ontspanningsvereniging van het spoor, nu secretaris van de dartclub. Ook een betrokken buurtgenoot in zijn eigen wijk, iemand die mensen helpt bij wat ze zelf niet meer kunnen.

Jos Praat (RON)

Jos Praat, een zwemmer en waterpoloman en van groot belang voor de zwemsport. Als journalist en sportverslaggever schrijft hij over alles wat met zwemmen te maken heeft in en om Den Haag. Publiceert in het AD HC, in verschillende clubbladen en tijdschriften. Verder is hij actief als voorzitter en promotor van de bijzondere architectuur van woningbouwvereniging Daal en Berg. Die beheert woningen die gebouwd zijn volgens de normen van De Stijl. Onder andere door deelname aan het internationale netwerk ‘Iconic Houses’ en lidmaatschap van het Landelijk Hofjesberaad, door een jubileumboek, excursies en rondleidingen is Daal en Berg internationaal bekend.
Burgemeester Jan van Zanen samen met Jos van Leeuwen en diens vrouw Marianne
Burgemeester Jan van Zanen samen met Jos van Leeuwen en diens vrouw Marianne © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman

Jos (David Jacobus) van Leeuwen (RON)

Jos van Leeuwen was pas 16 toen zijn eerste persfoto in de Haagsche Courant verscheen. Daarna is hij uitgegroeid tot dé fotograaf van Den Haag.
Behalve als onvermoeibaar persfotograaf staat Van Leeuwen bekend als een behulpzaam en onbaatzuchtig mens. Hij geeft les aan de Haagse Weekendschool en helpt leerlingen Journalistiek. Stelt zijn foto’s voor training ter beschikking van hulpdiensten, zoals de brandweer. En dierbaar zijn de foto’s die hij sinds meer dan een halve eeuw maakt voor de Stichting Dierenambulance & Hospitaal Den Haag. Hij documenteert niet alleen het leven in Den Haag in beelden, hij deelt die beelden en zijn kennis met grote gulheid.

Jurriaan (Willem) Wouters (RON)

Jurriaan Wouters stond aan de wieg van het buurtpreventieteam en de burgerhulpverlening in Bezuidenhout. Is vrijwilliger bij het veteranen search team.
Een onvermoeibaar strijder voor slachtoffers van oorlogen en vervolgingen. Hij maakte bijvoorbeeld websites, als digitaal monument, voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Bezuidenhout en slachtoffers en gesneuvelde strijdmakkers uit diverse tijdperken. Zo gedetailleerd, dat beide zijn opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Wouters is verder initiator van een oorlogsmonument in Bezuidenhout en strijdt voor een Nationaal Ereveld in Den Haag. Is betrokken bij het plaatsen van ‘struikelstenen’ in Bezuidenhout en plaatst zelf herdenkingsbordjes op huizen, waar vroeger een oorlogsslachtoffer woonde.

Karst Overwijk (LON)

Karst Overwijk was erbij toen buurtvereniging Morgenweide werd opgericht. Morgenweide, een deel van Ypenburg dat samen met Leidschenveen pas geleden het 20-jarig jubileum vierde als jongste stadsdeel van Den Haag. Overwijk had in de afgelopen jaren verschillende bestuursfuncties: onderhield de contacten met andere wijkorganisaties en de gemeente, regelde subsidies en zorgde voor verantwoording van de financiën. Hij is ook al 18 jaar een vrijwilliger die de handen uit de mouwen steekt. 'Jouw werk voor de wijkvereniging en de samenwerking met andere bewonersinitiatieven is belangrijk geweest voor de volwassenwording van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg', memoreerde burgemeester Jan van Zanen.

Kees (Cornelis Adrianus) Berenbak (LON)

Kees Berenbak staat voor zijn Laakkwartier. Is initiatiefnemer van acties voor wijkverbetering in Laak, gesprekspartner van bestuurders en aanspreekpunt voor de pers. Hij doet er alles aan om bewoners die het moeilijk hebben, bij te staan. Startte een project om ouderen weerbaar te maken tegen babbeltrucs. En gebruikt zijn ervaring als verpleegkundige op de ambulance voor wijkactiviteiten, zoals bijvoorbeeld reanimatie- en AED-lessen. Voor leerlingen van Haagse scholen organiseerde hij een bezoek aan de ambulancedienst zodat zij respect krijgen voor hulpverleners. Berenbak is voorvechter van buurtparticipatie en medeoprichter (2014) van ‘De buurt bestuurt Laak. Zijn inzet voor Laak wordt gewaardeerd met een onderscheiding.

Koos (Jacobus Mattheus) Sol (RON)

Het jaar rond zijn er activiteiten die de verhalen van veteranen vertellen. Zoals een muzikaal programma voor scholieren, het dilemmaprogramma Wat zou jij beslissen?, stripboeken met veteranenverhalen en het televisieprogramma Ode aan onze veteranen. De man die dit allemaal voor elkaar kreeg, is gepensioneerd luitenant-kolonel van de landmacht, Koos Sol, al vanaf 2004 woordvoerder en communicatieadviseur van de Nederlandse Veteranendag. Nog steeds is hij betrokken, nu vooral bij de stichting Echos Homes, een welzijnsorganisatie voor veteranen en hun thuisfront. Maar zijn interesses reiken verder. Sol restaureert oldtimers en is al twaalf jaar bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw- en plantkunde Den Haag.

Maarten van der Schaft (RON)

De geschiedenis van het Westland fascineert Maarten van der Schaft bijzonder. Onder anderen schilders van de Haagse School vonden hun inspiratie in het Westland, ontdekte hij. Het Westlands Museum schafte daarna onder zijn toezicht ruim 200 schilderijen aan van Westlandse dorpsgezichten en landschappen. Hij was (mede-)auteur van boeken over schilders in het Westland en organiseerde tentoonstellingen.
Van der Schaft zet zich ook in voor de stichting Steunfonds Maranathakerk in Den Haag, is vrijwilliger van de Werkgroep Sumba-Nederland, en actief voor stichting Junyboll, die onder meer studenten aan de Theologische Universiteit op Sumba financieel ondersteunt. Zijn grote maatschappelijke betrokkenheid is niet onopgemerkt gebleven.
© Martijn Beekman in opdracht van gemeente Den Haag

Maritha (Ivonne) Kitaman (RON)

Het leven van Maritha Kitaman staat in het teken van het Afro-Surinaamse culturele erfgoed. Als medeoprichter en voorzitter van stichting NAKS (Na Afrikan Kulturu fu Sranan) is zij inspirator van veel activiteiten. Alles om de Afro-Surinaamse cultuur bekendheid te geven en zo mensen nader tot elkaar brengen. Zij was onder meer tekstschrijver en artistiek leider van de theaterroute De Swarte Bocht in Amsterdam, die het pijnlijke slavernijverleden liet zien. Had een leidende rol bij het jaarlijkse Kotomisi Grand Gala in Rotterdam, tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Jan van Zanen: 'Jouw gedreven inzet komt niet alleen de Afro-Surinaamse cultuur ten goede, maar onze gehele samenleving.'

Michel (Johan Ernest Marie) Meissen (RON)

Michel Meissen kreeg een onderscheiding 'voor al zijn historisch werk'. Want hij schreef veel, onder andere boeken over historische figuren uit onze vaderlandse geschiedenis. Over koning Willem I, Willem II en Willem III; over de vrouwen van Willem van Oranje, over Simon Stevin en Spinoza, over Erasmus, over Johan van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot. En daaruit kwamen monologen en toneelstukken voort, die bijzonder in de smaak vielen bij het publiek. Hij richtte de stichting Het Portret Speekt en later de stichting Historisch Theater op. 'Een bevlogen woordkunstenaar, dichter en schrijver', aldus burgemeester Jan van Zanen.

Mohamed Benabbou (RON)

Mohamed Benabbou, eerste ambtenaar in dienst van de gemeente Den Haag van Marokkaanse afkomst, leraar en organisator. En 'veel meer dan alleen een fijne vent', zei burgemeester Jan van Zanen. Benabbou zit in Haagse en landelijke religieuze besturen, slaat bruggen tussen moslims en christenen, hindoes en humanisten. Bijvoorbeeld tijdens de interculturele Prinsjesdagviering.
Hij hielp mee om een islamitische begraafplaats in te richten. En nam mede het initiatief tot de groengele fontein in de entreehal van cultureel centrum Amare. Een cadeau van de Marokkaanse gemeenschap aan de stad Den Haag, als dank voor de hartelijke ontvangst in meer dan 50 jaar migratie.

Paul Buijtelaar (LON)

Buurtburgemeester wordt Paul Buijtelaar wel genoemd, met een lange staat van dienst. Onder andere vijfentwintig jaar als voorzitter, coördinator van werkzaamheden en vertegenwoordiger van VVE ’t Kleine Hout. Met talloze andere zaken die Houtwijk en Loosduinen aangingen, hield hij zich bezig. Voor buurtgenoten, het verpleeghuis en buurtvereniging Houtwijk.
Buitelaar was ook lang actief voor de EHBO-afdeling Den Haag, medeverantwoordelijk voor de eerste hulp bij grote evenementen, zoals de Tong Tong Fair en de jaarlijkse Korpsloop van de politie. Bijzondere hobby: muziekkorpsen die bij de ontvangst van een nieuwe ambassadeur op Paleis Noordeinde spelen, op video vastleggen en op YouTube zetten.

Riet (Maria Anna) van Beveren (LON)

Samen met de kookploeg verzorgde Riet van Beveren al 17.500 viergangen-maaltijden voor alleenstaande ouderen. Op te eten in de Wijkwinkel (Scheveningen), af te halen of thuisbezorgd. Zo mogelijk gemaakt met groenten uit de wijktuin, die Van Beveren zelf beheert. In die Wijkwinkel coördineert ze alle activiteiten: van AED-cursus, klaverjassen en tekenles, tot yoga en taalles. Ze is daarbij al 11 jaar secretaris van de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen, 7 jaar van de Gezamenlijke Scheveningse Bewonersorganisaties (GSBO), coördinator van de buurtinterventie en lid van de werkgroep overlast op Scheveningen. Burgemeester Jan van Zanen toonde zich onder de indruk.

Yvonne (Petronella Frederika) Hartman-van der Ark (LON)

Op het vrijwilligers-CV van Yvonne Hartman staan zingen, geld en contacten. Veertig jaar al zingt Hartman in het koor Deo Sacrum bij de diensten van de RK Parochie de Vier Evangelisten in Loosduinen. Daar is zij ook penningmeester.
Bij het wijkberaad Houtwijk helpt ze bij activiteiten om mensen in de wijk bij elkaar te brengen. Ook hier beheert ze de kas. En, omdat gezien wordt dat ze 'goed is met geld' vroeg men haar ook de financiën bij de EHBO-vereniging Loosduinen op orde te houden.
Bij de commissie Loosduinen is ze actief in de werkgroep welzijn en beheer. Burgemeester Jan van Zanen: 'Uw verdiensten zijn overduidelijk.'

Andre (Andreas Wilhelmus Maria) Marsé (LON)

Andre Marsé wordt omschreven als een bruggenbouwer door de mensen die hem voordroegen voor deze Koninklijke onderscheiding. Hij zet zich, als bestuurslid, al jaren in voor het Cultureel Centrum Warenar in Wassenaar. Al bijna tien jaar (sinds 2014) is hij er de financiële man die dit centrum weer tot bloei bracht. Van 1989 tot 2018 was Andre- woonachtig in Den Haag- vrijwilliger bij de Wassenaarse Reddingsbrigade; eerst als stranddienstleider en daarna in het bestuur. Ook is hij een goede bekende in het buurtschap Kerkehout in Wassenaar; hij verzorgt er kooklessen en maaltijden voor buurtgenoten en die, net als Andre, graag andere, nieuwe, mensen ontmoeten. Voor dit en meer krijgt Andre Marsé, die dus ook veel banden heeft bij onze buurtgemeente, vandaag een lintje opgespeld door de burgemeester Leendert de Lange van gemeente Wassenaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!