Dertien jonge Hagenaars onderscheiden met Haags Jeugdlintje

De jongeren kregen een lintje uit handen van wethouder Hilbert Bredemeijer
De jongeren kregen een lintje uit handen van wethouder Hilbert Bredemeijer © gemeente Den Haag/Fleur Beemster
DEN HAAG - Dertien jonge Hagenaars hebben vandaag een Haags Jeugdlintje ontvangen. Het jeugdlintje is een jaarlijkse onderscheiding voor kinderen, pubers of jongeren in de stad die een bijzondere prestatie hebben gedaan in het afgelopen jaar. De lintjes werden uitgereikt door wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, jeugd).
De Haagse Jeugdlintjes worden sinds 2009 uitgereikt aan kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad. Het Haags Jeugdlintje is er voor drie leeftijdsgroepen: 6 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar en 18 tot en met 22 jaar.
Tekst zoals aangeleverd door de gemeente Den Haag.

Michelle Reinhard

Zien wat er nodig is. En daar wat aan doen. Zo typeerde wethouder Hilbert Bredemeijer Michelle Reinhard (18). Hij had ook een voorbeeld. Toen Den Haag de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opving, regelde Michelle Samen met een team regelde zij de voorbereiding om de laptops uit te kunnen geven.. Zo konden ze in ieder geval onderwijs volgen.
Zij is al vanaf haar 12e bij de Haagse Raad van Kinderen. Iemand die zich uit durft te spreken. Vooral als het gaat om kinderarmoede. Begaan met al die kinderen en jongeren die het minder goed hebben dan anderen.

Manish Kalpoe

'Ik wil helpen, wat kan ik doen?' is een gevleugelde uitspraak van Manish Kalpoe (16). Altijd enthousiast om mensen te helpen. Al zes jaar is hij actief bij de Jeugdgroep van Oranje, een jongerenorganisatie voor en door jongeren die jonge mensen helpt zich te ontwikkelen. Daar zit hij ook in de band als basgitarist en helpt anderen op weg met muziek maken. Hij meldde zich aan voor HELP!, want hij ziet het wanneer iemand in de knoop zit, en waar hij mee kan helpen. Observeert en luistert en komt in actie als dat nodig is.

Amal Chaabaoui

Amal Chaabaoui (16) is een spil in de stichting 2Gather in ‘haar’ Schilderswijk. Al zeven jaar verzet ze daar veel werk. Haar motivatie: 'Ik help graag oudere en jonge mensen. Wij hebben zoveel mensen blij gemaakt, dat is echt top om te zien'. Ze neemt bijvoorbeeld met twee stagiairs de sportbegeleiding van kinderen voor haar rekening. En is ook bij de kinderclub actief. In het licht van haar eigen toekomst zit ze in de superwomen denktank. Door andere vrouwen uit te nodigen om te vertellen over hun werk, doen ze samen ideeën en inspiratie op.

Aya Touati

Uit eigen ervaring weet Aya Touati (15) hoe lastig en eenzaam het soms is als je uit een ander land komt. Zij kwam uit Spanje naar Nederland en sprak de taal nog niet. Ook daarom helpt zij nu mensen die eenzaam zijn, of samen iets willen ondernemen. In buurtcentrum Vliethage is zij een drijvende kracht bij activiteiten. Iemand van handen uit de mouwen, denken en doen. Mooi voorbeeld: ze bedacht een uitje met de Kinderclub naar de Winter Efteling; ze maakte de begroting, regelde de bus en ging. Aya is kok in opleiding. Komende zomer gaat ze in het buurtcentrum koken voor ouderen.

Amir El Youssefi (18)

Een onafhankelijke geest, iemand die initiatieven durft te nemen zijn kwaliteiten die opvallen bij Amir El Youssefi (18). Hij is voorzitter van de Jongerenraad, waarin hij de wijk Vrederust vertegenwoordigt. Met kracht: hij komt op voor de wijk en voor de jongeren, zoals laatst in de Raadszaal naar aanleiding van de steekpartij bij de Berensteinlaan. Hij wil ook dat mensen oog krijgen voor de dingen die goed gaan. Betrekt daar de buurtmoeders bij, met wie hij activiteiten op touw zet. Amir is een rolmodel voor jongeren, die aanhaken bij de positieve beweging die hij met de Jongerenraad in gang heeft gezet.

Benjamin Benson

Benjamin Benson (22) doet veel voor de jeugd in het Schipperskwartier. Een wijk waar onvrede en lastige thuissituaties het leven niet altijd makkelijk maken. Daarom juist wil Benjamin jongeren stimuleren om verder te komen. En om de juiste keuzes te maken. Altijd op een positieve manier. En soms fungeert hij daarbij als klankbord. Hij organiseert activiteiten, ook voor jonge kinderen. En sporttoernooien voor de iets oudere. Hij helpt de jongerenwerkers. Benjamin toont zich een echte leider. Iemand die een blijvende indruk achterlaat als je hem ontmoet hebt.

Anouar Azarkan

Bij de Haagse Sporttuin Schilderswijk zijn ze blij met Anouar Azarkan (17). Hij geeft er voetballes, coacht de kinderen, en motiveert ze. Zo’n 3,5 jaar geleden is hij er begonnen, omdat hij het leuk vond om met kinderen te werken. En om zichzelf te ontwikkelen, zoals hij zelf zei. Anouar speelt duidelijk een rol in de Schilderswijk, waar hij zelf ook woont.
Hij wil ervoor zorgen dat meisjes ook veilig kunnen sporten in de wijk. En heeft oog voor oudere, soms eenzame wijkbewoners, voor wie hij een soepactie opzette. Kortom een steunpilaar voor buurtgenoten.

Yousri Hamouchi

Yousri Hamouchi (17) heeft een missie in Moerwijk. Hij wil jongerenwerker worden en neemt daarop alvast een voorschot. Elke week is hij in de weer om mensen te helpen. Een paar voorbeelden: hij haalt bij oudere mensen oud papier en glas op, helpt mee de ontbijtpakketten voor gezinnen in te pakken. En stond elke week paraat bij de aanschuiftafel in de Participatie Keuken. Verder bewerkt hij video’s die ze voor jongeren maken, en daarmee zijn de jongerenwerkers en de politie erg geholpen. Yousri wil graag het verschil maken. 'Dat doe je zeker', complimenteerde wethouder Hilbert Bredemeijer hem.

Jessa Zwerverink

Jessa Zwerverink (17) hoorde tijdens een les op haar Hofstad Lyceum dat sommige meisjes niet naar school kwamen als ze ongesteld waren. Omdat er thuis niet altijd geld is om maandverband te kopen. Dat moest worden opgelost vond zij. En dus schreef ze een projectplan, deed onderzoek naar het goedkoopste maandverband, én kon de directie overtuigen om geld beschikbaar te stellen. Nu kunnen meisjes die het nodig hebben, makkelijk maandverband pakken. Een actie met effect: er blijven minder meisjes thuis. Jessa wil nu ook andere scholen aanzetten dit voorbeeld te volgen. Met haar inzet en daadkracht verdiende Jessa een Jeugdlintje.

Dina Akkouh

'We hebben veel mensen blij gemaakt en dat maakt mij supergelukkig.' Dat zegt Dina Akkouh (16) als ze praat over haar inbreng bij 2Gather en de Haagse Sporttuinen. Ze is een steun voor meisjes die het lastig hebben. Helpt ze om weerbaar te worden, voor zichzelf op te komen. Zoals ze dat zelf moest doen toen ze werd gepest. Ze helpt ook bij de voetballessen, maakte in coronatijd voedselpakketten, deed mee aan geldinzameling voor waterputten in landen waar mensen gebrek aan water hebben. Haar leeftijdgenoten zien in Dina een rolmodel en inspirator.

Sophia De Groot

Sophia de Groot (8) is de jongste die dit jaar een Jeugdlintje kreeg. Samen met haar moeder Marlies schreef zij een boek: Pinkie heeft epilepsie. Zij schreef, en Sophia dicteerde. Niet zomaar. Sophia heeft zelf veel last van epilepsie. Zij weet dat je je er behoorlijk alleen door kunt voelen, omdat je bijvoorbeeld niet mee kunt doen met leeftijdgenoten, en anders bent. Met het boek willen Sophia en haar moeder kinderen helpen die ook epilepsie hebben (zo’n 20.000). En mensen die het niet hebben, laten lezen hoe je leven eruitziet met epilepsie. Scholen gebruiken het boek al. De opbrengst gaat naar Epilepsie Nederland.

Amira Leri en Adam Leri

Twee kinderen uit één gezin kregen een Jeugdlintje. Een primeur volgens wethouder Hilbert Bredemeijer. Amira Leri staat altijd en graag klaar voor anderen. Ze is negen jaar, maar al vanaf haar vijfde in de weer om mensen in Escamp en wijkcentrum Escampade blij te maken. Ze bedenkt activiteiten voor de kinder- en meidenclub, maar heeft even veel aandacht voor oudere mensen, met wie ze spontaan contact maakt. Net zoals haar broer Adam Leri (11) die ook talent heeft om goed met oudere mensen om te gaan. Charmant en beleefd als hij is, en een goede luisteraar, is hij bij ouderen populair. Net zoals zijn zus organiseert hij workshops in het wijkcentrum en helpt waar nodig. Adam wil later sociaal werker worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!