Cabaretier Paul van Vliet (87) overleden: 'Weer is een Haags icoon heengegaan'

Paul van Vliet
Paul van Vliet © Eelco van der Waals
DEN HAAG - Cabaretier Paul van Vliet is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf dinsdagavond in zijn woonplaats Den Haag na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt.
'We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend', meldt zijn familie. 'Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen.'

'Een leven lang leuke dingen voor de mensen'

'Paul van Vliet, de man met de mooiste stem van Den Haag en heel Nederland, is overleden na een leven lang leuke dingen voor de mensen. Hij was meester van de taal en timing en zo blijft hij in onze herinnering', schrijft premier Mark Rutte in reactie op het overlijden van Van Vliet. 'Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte.'
'Weer is een Haags icoon heengegaan. Dank voor al je mooie werk Paul van Vliet', schrijft Richard de Mos (Hart voor Den Haag). 'Weer is een Haagse held ons ontvallen...', aldus Rutger de Ridder (VVD).
Ook collega's halen herinneringen op aan Van Vliet. 'Ontzettend lieve man. We stonden ooit in de coulissen en ik zei: Ik moet zo op en toen antwoordde hij: Je moet niet op, je mag op', memoreert Peter Pannekoek.

Van Leiden naar Pepijn

Van Vliet stond als cabaretier sinds de jaren 50 op het podium. Eerst met het Leids Studenten Cabaret en later met Cabaret Pepijn. In 1964 richtte hij samen met Liselore Gerritsen, Ferd Hugas, Judith Bos en pianist Rob van Kreeveld zijn eerste professionele ensemble op: Cabaret PePijn. De leden gingen in 1971 ieder hun eigen weg maar Theater PePijn bleef bestaan onder beheer van Van Vliet. Het werd een kweekvijver voor jong cabarettalent. Onder anderen Youp van ‘t Hek, Herman Finkers, Jochem Myjer, Theo Maassen en Harrie Jekkers speelden er in hun eerste jaren.
Zijn eerste solovoorstelling in het oude Kurhaus 'Een avond aan zee' volgde nog in de tijd dat Cabaret Pepijn op de planken stond. Zijn avond aan zee werd een traditie, eerst in de Kurzaal en later in het Circustheater en liep tot 2004. Daarnaast maakte hij meer solovoorstellingen en werd hij ambassadeur voor UNICEF. In de jaren 90 stond Van Vliet op de planken in de Nederlandse versie van de musical My Fair Lady, ook speelde hij op het toneel met Anne-Wil Blankers in Liefdesbrieven.

Komische types

Gedurende zijn carrière creëerde Vliet een aantal komische types waarvan de bekendste Bram van de Commune, Majoor Kees, Baron Taets van Aevezaeth, Haagse Benny en Charles van Tetterloo jr. waren. Verschillende uitdrukkingen kregen in 2019 een plek in de Dikke Van Dale.
Sinds 2012 woonde Van Vliet weer in Den Haag en speelde hij op zondagmiddagen in de Koninklijke Schouwburg het programma Zondag in Den Haag. In 2018 besloot hij te stoppen met grote voorstellingen. Vorig jaar stond hij toch weer, samen met Freek de Jonge, Elke Vierveijzer en Steven Brunswijk, op het podium van Theater Diligentia. Samen maakten ze een speciale benefietvoorstelling voor Oekraïne waarbij de opbrengst werd geschonken aan Giro555. In de coronatijd schreef Van Vliet een boek over zijn leven en carrière.
Voor het radioprogramma Straatwijs ging Marcel Verreck in 2021 op bezoek bij Paul van Vliet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!