UNICEF: 'Paul van Vliet was en blijft voor ons een grote inspirator; voor altijd in ons hart'

© Roy Beusker
DEN HAAG - 'Paul raakte ons met zijn prachtige woorden, zijn bijzondere vermogen om tot kinderen door te dringen; hij maakte écht contact met ze. Door zijn onvermoeibare inzet voor kinderen maakte hij steeds de wereld een beetje mooier; we zullen hem ontzettend missen', aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland, in reactie op het overlijden van Paul van Vliet.
De Haagse cabaretier werd in 1992 ambassadeur van UNICEF Nederland. Daar werd hij voor gevraagd nadat UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn gegrepen werd door de liedjes in een van zijn shows. Volgens UNICEF dacht hij maar kort na over het antwoord. 'Bij kinderen begint álles. Zij zijn nog zo invulbaar, die kunnen nog van alles en die moeten nog zoveel. Als ik maar ergens een paar van die kinderen kan helpen, dan is wat mij betreft mijn ambassadeurschap al geslaagd', zei hij daar volgens UNICEF over.
De organisatie schrijft dat Van Vliet voor UNICEF koos vanwege zijn eigen kinderjaren, hij deels in oorlog doorbracht. Zijn eigen wijk werd in 1945 gebombardeerd. Het gezin hield niets meer over. Hij zou een 'onverwoestbaar optimisme' over, het idee dat 'alles altijd goed komt' overhouden door alle hulp die hij kreeg. Dat optimisme nam hij ook mee tijdens zijn vele reizen voor UNICEF, waarin hij veel ellende zag en alle kinderen dezelfde hulp gunde die hij ook had gehad.
Zijn 20ste jubileumjaar als ambassadeur werd in 2012 bekroond met de lancering van de UNICEF Paul van Vliet Award. Hij kreeg toen zelf de eerste award uitgereikt. Sindsdien wordt de prijs jaarlijks uitgereikt aan organisaties met hartverwarmende initiatieven voor kinderen in eigen land aan wie hij ook een bezoek bracht zoals Villa Pinedo, de Liedjesfabriek en Elance Academy. Ook sprak Van Vliet de commercials voor de organisatie in en vertegenwoordigde hij UNICEF waar hij kon. 'Paul was altijd bereid te helpen, hij luisterde aandachtig en nam de tijd. Hij was en blijft voor ons een grote inspirator; hij zit voor altijd in ons hart.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!