Column | 'Haagse aartsvader Paul van Vliet is onsterfelijk'

Paul van Vliet
Paul van Vliet © Roy Beusker
DEN HAAG - De Haagse cabaretier Paul van Vliet overleed dinsdag 87-jarige leeftijd. Cabaretier, schrijver en Den Haag FM-columnist Marcel Verreck over onze eeuwige Haagse held, zijn warme persoonlijkheid en zijn rijke, zeer inspirerende oeuvre.
Hoe vaak raak je in shock bij het overlijdensbericht van een 87-jarige? Van Paul van Vliet kon je je niet voorstellen dat hij ooit dood zou gaan. Over die dood van hem heeft hij in zijn lied 'Laatste wens' wel heel mooi geschreven. Zoals hij in dat ontzagwekkende repertoire aan een heel breed scala aan levenszaken schitterende regels heeft gewijd. Gevat in kolderieke of tragikomische personages, indringende monologen of wonderschone liedjes, waarin zijn unieke stem zijn poëzie optilde.
Die stem zal blijven klinken, want net als de ons onlangs ontvallen Wim de Bie, is Paul een Haagse aartsvader op wie de sterfelijkheid slechts beperkt vat heeft.

Grammofoonspeler

Ik leerde Paul van Vliet kennen via de pick-up naald van onze grammofoonspeler. Zolang geleden is dat al. Grote delen van zijn oeuvre ken ik nog steeds uit mijn hoofd. Veel later ontstond er ook een persoonlijke band. Ik heb regelmatig intens over leven en werk met hem gesproken.
Een gulle, warme man, een wijze driftkikker, met een ontembaar vooruitgangsgeloof. Dat wortelde in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarin bij het bombardement op het Bezuidenhout, het ouderlijk huis vernietigd werd. Vader van Vliet had als voorzorg alle belangrijke papieren in een koffertje gedaan. Toen de stad brandde, griste hij dat mee, om er later achter te komen dat hij het verkeerde koffertje had meegenomen. Die tragikomedie is Paul blijven fascineren, in zijn werk zie je altijd een gelaagdheid, een mélange van melancholie en bluf, van weemoed en satirische strijdbaarheid. Dat laatste vooral ook: na de oorlog kon het alleen maar beter worden.

Universum

Indachtig het adagium 'hoe persoonlijker, hoe universeler', heeft hij een enorm universum geschapen met ontroerende, blijmoedige, piekerende en uitbundige personages. Zoveel facetten had de twijfelende, onderzoekende schrijver Paul van Vliet. Daarom ook houden zoveel mensen van zijn werk en van hem, die stoere, veelzijdige, maar ook gevoelige man. En wij in Den Haag, de stad die hij telkens weer optilde, natuurlijk nog net een beetje meer.
Het nieuwsgierige mannetje Paul wilde de mens en de wereld leren kennen | Marcel Verreck
Ik denk aan onze momenten samen. Bij benefieten, voorstellingen, op het terras van café de Posthoorn, in mijn auto op weg naar zijn vaste strandtent Oscar, nabij de plek waar hij 's zomers, ongehinderd door lastige kleding, de branding in dook, in zijn woonboerderij in het groene hart en toen hij terugkeerde naar Den Haag, in zijn huis aan het Smidswater.

Bronzen klok

Daar sprak ik hem voor het laatst, samen met Theo Bollerman, voor een memorabele aflevering van ons Den Haag FM-programma 'Straatwijs'.
Dat was alweer ruim een jaar geleden en, ongelogen, ik heb deze hele winter vaak gedacht dat ik Paul moest vragen of hij zin had om even bij de Posthoorn bij te praten. Hoe hij dan zijn bronzen klok zou luiden: 'Marcel!' Een begroeting waarin Haags, enig chanson-Frans en vooral veel warmte doorklonk.

Wereld beter gemaakt

Heer en kwajongen. Het nieuwsgierige mannetje Paul wilde de mens en de wereld leren kennen. En hij heeft die wereld beter gemaakt, niet alleen als Unicef-ambassadeur, maar door zijn liefdevolle wijsheid en humor met gulle hand uit te strooien.
Een mens kan niet alles goed doen in zijn leven, maar Paul van Vliet heeft heel veel goede dingen gedaan. Nu moeten wij verder in onze optocht door de tijd, maar de troost is dat wij dankzij zijn rijke erfenis in moeilijke momenten altijd bij aartsvader Paul veilig achterop de fiets kunnen gaan zitten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!