Koningsdag | Kappersspullen, beeldjes en servies op vrijmarkt: 'Het staat al jaren in de kelder'

DEN HAAG - Het is Koningsdag! Koning Willem-Alexander is 56 jaar geworden. Dat vieren we weer met vrijmarkten en optredens. Onze verslaggever Judith gaat op zoek naar de beste koopjes.

Hele kapsalon

Zeynep staat ook op de vrijmarkt Leyweg. Ze verkoopt spullen van haar broer. 'Hij deed de kappersopleiding. We hebben alles wat je als beginnende kapper moet hebben: haardrogers, kammen, borstels, shampoos.' En een heuse pop waar je op kan oefenen.
Die zit nog wel deels in het plastic. 'Ik zei tegen mijn vader: nu lijkt het alsof we iemand hebben gekidnapt haha.'
© Judith Tielemans

Vrijmarkt Thomsonlaan en Loosduinen

Onze fotograaf Richard Mulder deed ook een rondje vrijmarkt:

'Neem maar mee'

Wie op de vrijmarkt staat te verkopen wil dolgraag van z'n spullen van. Zoals een buurtbewoner op de markt op de Leyweg.
'Ik vraag er maar wat voor. Ik heb ook al gezegd: neem maar mee, neem maar mee.' Ze wil liever niks meer mee naar huis nemen. 'Het staat al jaren in de kelder. Spullen die overblijven gaan morgen naar het grofvuil.
Koningsdag | Kappersspullen, beeldjes en servies op vrijmarkt: 'Het staat al jaren in de kelder'
Koningsdag | Kappersspullen, beeldjes en servies op vrijmarkt: 'Het staat al jaren in de kelder'

Vrijmarkt Leyweg

Ook op de Leyweg zitten mensen bij een kleedje hun spulletjes te verkopen.

Smash de tomaat

Maartje, Karst en Douwe proberen wat bij te verdienen met het spel Smash de tomaat. Wie de tomaat weet te pletten wint geld.

Koninklijke familie klaar voor Koningsdag

Burgemeester bezoekt de Fred

'Hier liggen veel cadeaus die ik heb gekregen'

Op de Fred zijn ze er al vroeg bij met verkopen. Sommigen stonden er om 5.30 uur al klaar voor.
Zo verkoopt Eva van alles. 'Hier liggen veel cadeaus die ik heb gekregen. Ik doe er niks mee, dus ze gaan mee naar de vrijmarkt.' Zoals ook schaaltjes uit Ethiopië. 'Die kreeg ik van een vriendin, maar dit is niet helemaal mijn kleur. En zij spreekt toch geen Nederlands dus ze hoort dit niet haha.'
Ook verkoopt ze een foto van Martin Luther King. 'Ik ging een bank kopen maar kwam thuis met dit schilderij. Het is zo'n mooi moment, hij komt net uit de gevangenis. Maar ik was het na tien jaar zat, tijd voor wat anders.'
© Judith Tielemans

Beeldjes

Een paar kinderen proberen op de Fred van allerlei beeldjes af te komen. 'We hopen ze allemaal te verkopen', zegt een van de jonge ondernemers.
Een beeldje is al snel verkocht. 'Het is een traditie om een lelijk beeldje te kopen voor mijn schoonmoeder. Die zetten we dan stiekem ergens in de tuin en daar is ze dan heel blij mee haha', vertelt een stel in Bob Staat Op.
© Judith Tielemans

Koud begin

Wie sinds vanochtend vroeg met een kleedje op de vrijmarkt staat heeft hopelijk laagjes en thermo-ondergoed aan, want het is nog koud. Volgens Weeronline is het in Den Haag nu ongeveer 2 graden. Later vandaag wordt het iets warmer, zo'n 14 graden met zon.

Hier vind je de vrijmarkten

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!