Hagenaar met 550 kinderen mag geen sperma meer doneren

© ANP
DEN HAAG - Spermadonor Jonathan M. moet stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Dat heeft de rechtbank bepaald. De zaaddonor heeft inmiddels al zeker 550 kinderen.
De Hagenaar mag van de rechtbank ook niet meer tegen wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren, of advertenties plaatsen waarin hij dat aanbiedt. Houdt hij zich niet aan het verbod, dan wacht hem een dwangsom van 100.000 euro per donatie, schrijft mediapartner Omroep West.
De rechtszaak was aangespannen door Stichting Donorkind. De stichting zegt dat massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid van de kinderen en later eventueel ook voor de kinderen de ze krijgen. Zonder het te weten zouden ze een kind kunnen krijgen met een halfbroer of halfzus.

Meer dan tien klinieken

Stichting Donorkind zegt dat Jonathan zijn zaad heeft verspreid via meer dan tien klinieken in binnen- en buitenland. Hij moet van de rechtbank laten weten of hij ook nog aan andere instellingen heeft gedoneerd. Als die lijst niet compleet is, krijgt nog een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.
De advocaat van de Hagenaar stelde tijdens de zitting dat mensen zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam doen. Jonathan zelf noemde zijn aanpak 'een geheel nieuw concept'. Hij zei dat zijn kinderen onbewuste inteelt met een onbekende halfzus of halfbroer kunnen voorkomen door te zeggen dat hij hun vader is, maar dat veegde de rechtbank van tafel. 'Dat is persoonlijke informatie en ze hoeven die niet met de rest van de wereld te delen', aldus de rechter.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!