Haagse nieuwsfoto van de maand | Huilende Richard de Mos na vrijspraak: 'Een bijzonder moment'

© Robin Utrecht (ANP)
DEN HAAG - De Haagse nieuwsfoto van de maand gaat deze maand over het grootste nieuws van april: de vrijspraak van Richard de Mos. Ook was het de maand van Koningsdag, met vrijmarkten en festivals.
'Het is een bijzonder moment', zegt Tjeerd de Boer van Beeld en Geluid over de foto van Richard de Mos (Hart voor Den Haag) na zijn vrijspraak. 'Je ziet een huilende Richard. De emotie kwam er even uit. Dat heeft de fotograaf mooi vastgelegd', aldus Edouard van Arem van het ANP.
De Mos werd op 21 april vrijgesproken van corruptie. De foto is dan ook heel sprekend. 'Wat je er ook van vindt. Drieënhalf gegijzeld worden door zo'n onderzoek, dat doet met ieder mens wel wat. Dat die ontlading er dan is, dat vind ik wel het moment', zegt Van Arem.
Dat is dan ook de kracht van fotografie, vindt De Boer. 'Dan blijft fotografie toch sterk om dat in beeld te brengen.' Van Arem sluit niet uit dat De Mos de komende maanden nog een keer de Haagse nieuwsfoto van de maand wordt. 'Hij houdt de stad bezig, voorstanders en tegenstanders.'

Koningsdag

April is natuurlijk ook dé maand van Koningsdag. 'Het is de maand waarin we wat vieren, zeker met de overgang naar mei en het herdenken. We hijsen ons op Koningsdag in oranje, zooi van zolder halen en naar de kermis. Een sfeer van verbroedering', zegt Van Arem.
Wat je in de wijken dan overal ziet is vrijmarkten. 'Je vindt ze door de hele stad. Dat vind ik ook altijd wel leuk, het is overal hetzelfde', aldus Van Arem. Deze foto is gemaakt op de Frederik Hendriklaan.
'Het is een hele mooie plaat, in contrast met die foto van Richard. Het is bijna een toevallig beeld, maar dat is het niet. Je zou er bijna een goede legpuzzel van kunnen maken', zegt De Boer.
© Owen O'Brien (ANP/Hollandse Hoogte)
Dagelijks worden er vele nieuwsfoto's gemaakt, beelden die een verhaal vangen en vertellen. Op Den Haag FM worden elke eerste maandag van de maand twee beeldbepalende Haagse nieuwsfoto's van de afgelopen maand besproken met het ANP en Beeld en Geluid Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!