Parkeren op straat in Oude Centrum en Scheveningen kost nu 50 euro: 'Eerlijker voor bewoners'

Foto ter illustratie: Den Haag FM
Foto ter illustratie: Den Haag FM
DEN HAAG - Of je nou tien minuutjes parkeert of de hele dag, aan de Lange Beestenmarkt in het centrum betaal je altijd het dagtarief van 50 euro. Het is een pilot van de gemeente zodat er genoeg parkeerplek is voor bewoners. Ook op Scheveningen is de pilot begonnen.
In het coalitieakkoord hebben de politieke partijen (D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) afgesproken dat ze iets wilden toen tegen parkeerdruk in het centrum en op Scheveningen. Het is daarbij de bedoeling dat bewoners voorrang krijgen op toeristen.
In Scheveningen gaat het om de volgende woonstraten: Gevers Deynootweg (parkeerterrein voor de Oranjeflats), Harteveltstraat, Jongeneelstraat, Pellenaerstraat en Seinpostduin.
De gemeenteraad heeft dat later nog eens besproken. In een motie is afgesproken dat er maatregelen genomen mochten worden, zodat bewoners parkeerplek hebben op straat en bezoekers hun auto in een parkeergarage zetten. Op die manier kunnen bewoners uit de straat hun auto makkelijker kwijt.
Daarom doet de gemeente een jaar lang een pilot. Wie in het Oude Centrum of op Scheveningen wil parkeren betaalt 50 euro. Toch is de VVD uiteindelijk niet te spreken over dit plan. Twee raadsleden hebben vragen gesteld aan het college.

Voorrang voor bewoners

De bewonersvereniging van het Oude Centrum is blij met het plan. Want buurtbewoners hadden bijna nooit parkeerplek. 'Je kan nooit parkeren, je moet wachten tot er iemand instapt en wegrijdt. Maar je wilt gewoon in je eigen wijk parkeren', zegt Marieke de Jong van de bewonersvereniging.
En dat terwijl de meeste mensen in het Oude Centrum niet eens een auto hebben. Toch was de parkeerdruk er hoog. 'We hebben veel lege parkeergarages, maar die zijn voor bewoners geen optie. Bewoners krijgen alleen een straatvergunning. Dus dit plan is om de boel eerlijker te verdelen.'
In het Centrum wordt de pilot in de volgende woonstraten uitgevoerd: Aprochestraat, Amsterdamse Veerkade, Bierkade, Bierstraat, Dunne Bierkade, Glasblazerslaan, Helena van Doeverenplantsoen, Hamerstraat, Herderinnestraat, Hoge Zand, Kranestraat, Lange Beestenmarkt, Looijerstraat, Nieuwe Molstraat, Paviljoensgracht, Stille Veerkade en Zuidwal (tussen Paviljoensgracht en Boekhorststraat).

Andere oplossing

Een van de ondernemers uit de Lange Beestenmarkt in het centrum is niet enthousiast over de pilot. 'Het maakt het ondernemen niet makkelijker', zegt Fleur Kruyt van Van Kleef. 'Als je hier met een doosje van een kilo of tien de deur uitgaat...'
Ze begrijpt dat steden niet gebouwd zijn op enorme verkeersstromen, maar ze had zelf graag een andere oplossing gezien. 'Doe desnoods vijftien of twintig minuten parkeren. Dan geef je mensen de gelegenheid snel een winkel binnen te gaan, zonder het risico dat mensen er lang parkeren die er niks te zoeken hebben', zegt ze in Bob Staat Op.

Leegstand

Daarnaast is het volgens Fleur ook niet bevorderlijk voor het winkelaanbod in de straat. 'Veel panden staan leeg en zijn al moeilijk om te vullen. Als je dan een minimum van 50 euro instelt om die winkel te bereiken, dan snap ik dat niet.'
In januari is er een informatiebijeenkomst gehouden over dit plan. Volgens de gemeente is er positief gereageerd op het idee van de voorrang voor bewoners met een parkeervergunning. Ook op Scheveningen is er contact geweest met bewoners en ondernemers die positief waren, aldus de gemeente.
De pilot duurt in totaal een jaar en zal tussendoor gemonitord worden. Aan het eind van het proefjaar komt er een evaluatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!