Schoonmaken wanden Utrechtsebaan na protesten Extinction Rebellion kost gemeente ruim 15.000 euro

© Regio15
DEN HAAG - Het meermaals schoonmaken van de wanden Utrechtsebaan na protesten van Extinction Rebellion heeft ruim 15.000 euro gekost. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. Het kostte 15.445 euro om de wanden tweemaal schoon te maken, deels komt dat door bijkomende kosten voor verkeersmaatregelen.
Het heeft de gemeente 7.482 euro gekost om de wanden schoon te maken nadat ze in de nacht van 10 op 11 februari waren beklad. Daarbij zit 3.206 euro om verkeersmaatregelen te nemen zodat het werk kan worden gedaan.
'Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bleek de graffiti lastiger te verwijderen dan gedacht en is gewerkt onder grote tijdsdruk om alle rijbanen op de gestelde tijd weer open te stellen.' Er is wel een verschil te zien tussen de schoongemaakte wanden en andere wanden, dat komt omdat er roet zit op de onbehandelde delen. 'Dit is helaas niet te voorkomen', schrijft het college.

Tegelijk met onderhoud

Een maand later, op 14 maart werden de muren opnieuw beklad. 'De offerte voor het schoonmaken bedraagt 12.082 euro, waarvan 4.120 euro voor noodzakelijke verkeersmaatregelen.' Steeds wanneer de wanden schoongemaakt moeten worden volgt een offerte omdat het werk vanwege de locatie en de vierkante meters niet onder de reguliere werkzaamheden voor het verwijderen van klad en plak vallen waar een raamcontract voor is.
Het werk werd in twee nachten gedaan. 'Om de kosten te drukken is besloten om het schoonmaken te combineren met gepland wegonderhoud in week 15. Doordat de kosten voor verkeersmaatregelen vervallen kost dit de gemeente 7.963 euro.'

Kosten verhalen op daders

De gemeente heeft aangifte van de vernielingen gedaan. Het college meldt dat er actievoerders die worden verdacht de leuzen te hebben aangebracht door de politie zijn aangehouden en dat ze door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. De gemeente wil de gemaakte kosten voor schoonmaak op hen verhalen, maar dat kan pas als ze als dader zijn veroordeeld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!