Politie past vaker geweld toe, eenheid Den Haag koploper

Politie grijpt in bij een demonstratie
Politie grijpt in bij een demonstratie © Regio15
DEN HAAG - De politieagenten van de eenheid Den Haag hebben vorig jaar het vaakst geweld toegepast bij het uitvoeren van hun werk. In totaal is er door de eenheid 3.174 keer met geweld opgetreden, ruim 1.500 politiemensen waren hierbij betrokken. Dat staat in een rapport van de politie, waaruit ook blijkt dat in het hele land vaker geweld wordt toepast: zo'n 33.000 keer, een stijging van achttien procent.
Een mogelijke verklaring voor de toename van de geweldscijfers is dat de maatschappij verder polariseert, schrijft de politie in het rapport Geweldsaanwendingen door politieambtenaren. 'Burger en overheid zijn steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Het grote aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen.' Veel van die protesten zijn in regeringsstad Den Haag, in de buurt van bijvoorbeeld de Tweede Kamer of op het Malieveld.
Politiechef Frank Paauw, die ook over conflict en crisisbeheersing gaat, zegt te onderzoeken hoe de aanpak van de Mobiele Eenheid (ME) aangepast kan worden: 'Om de ME met haar tijd mee te laten gaan en toekomstbestendig te maken, gaan de trainingen en tactieken op termijn op de schop.'

Al jaren bovenaan

De eenheid Den Haag staat al jaren bovenaan het lijstje met geweldstoepassingen, maar uit de cijfers blijkt dat dit jaar na jaar toeneemt. In 2019 waren er 2.194 meldingen van geweld door de politie eenheid Den Haag. Bijna duizend meldingen minder dan vier jaar later, een stijging van 30 procent.
De eenheid Oost-Nederland staat op de tweede plek in de lijst van geweldstoepassing door de politie, gevolgd door Amsterdam, Oost-Brabant en Midden-Nederland.

Verward gedrag

Een andere mogelijke oorzaak van de toename van geweld is volgens de politie het grote aantal incidenten rond mensen met verward gedrag. Iets wat politiechef Paauw niet lekker zit: 'Wat mij zorgen baart, is het geweld dat we noodgedwongen moeten inzetten tegen kwetsbare mensen. De zorg voor hen is doorgaans geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlast gevend, crimineel of gevaarlijk zijn'.
De politie eenheid Den Haag heeft een veel groter gebied dan alleen de stad waar in wordt gewerkt: het is een samenvoeging van de voormalige korpsen Haaglanden en Hollands-Midden. Het hele noordelijke deel van Zuid Holland valt onder deze eenheid.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!