Oekraïense president Zelensky aangekomen in Den Haag

© Den Haag FM
DEN HAAG - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdagavond aangekomen in Den Haag voor een verrassingsbezoek aan ons land. Hij heeft hier donderdag onder meer een gesprek met premier Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ook ontmoet hij leden van de Eerste en Tweede Kamer en houdt hij een toespraak, meldt persbureau ANP. Haagse gemeenteraadsleden heten Zelensky woensdagavond middels sociale media welkom in de stad.
De Oekraïense president kwam woensdagavond met het Nederlandse regeringsvliegtuig vanuit Finland aan op Schiphol. Eerder op de dag had Zelensky in de Finse hoofdstad Helsinki al gesprekken met leiders van de Scandinavische landen en IJsland.
Het is de eerste keer dat Zelensky een bezoek brengt aan ons land. Volgens het ANP geeft hij hier een een toespraak met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne'. Ook zou hij een bezoek brengen aan het Internationaal Strafhof (ICC) dat is gevestigd aan de Oude Waalsdorperweg. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het strafhof liet in maart laten weten dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin die verantwoordelijk wordt gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Gepaste oproep

Haagse gemeenteraadsleden lieten woensdagavond via sociale media weten opgetogen te zijn over de komst van de president. 'Welkom in Den Haag!', aldus D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. VVD-fractieleider Lotte van Basten Batenburg noemt de titel van de speech van Zelensky 'een gepaste oproep in de Internationale Stad van Vrede en Recht'.
Op sociale media gingen woensdagavond rond half twaalf ook berichten rond van mensen die helikopters boven de stad hoorden. Volgens sommige twitteraars een aanwijzing dat Zelensky toen al zou zijn aangekomen. Op Twitter verschenen om even voor middernacht beelden van stoet auto's die over de Johan de Wittlaan reed. Een verslaggever van Den Haag FM zag dat ook omstreeks die tijd de omgeving van het Catshuis werd afgesloten.

Videoverbinding

Verschillende kabinetsleden, onder wie Rutte, zijn in het verleden enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Zelensky sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe via een videoverbinding. Nederland steunt Oekraïne sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!