OM in hoger beroep tegen vrijspraak Richard de Mos

Richard de Mos
Richard de Mos © ANP
DEN HAAG - Den Haag is nog niet verlost van het corruptieonderzoek naar Richard de Mos. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meer tijd nodig om het vonnis van de Rotterdamse rechtbank te bestuderen en tekent hoger beroep aan tegen de vrijspraak van de Hart voor Den Haag-voorman en zeven andere verdachten, in eerste instantie om meer tijd te kopen.
Het OM had na de uitspraak twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, een termijn die morgen verloopt. Maar, zo zegt de aanklager: 'Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig.' Een woordvoerder kan niet zeggen hoeveel tijd er nog nodig is.
De Rotterdamse rechtbank veegde twee weken geleden niet alleen de corruptieverdenkingen tegen Groep de Mos van tafel, maar stelde ook dat de discussie over partijdonaties beter aan de politiek zelf kan worden overgelaten. Het vonnis verwierp bovendien de 'eenzijdige' en 'rigide' blik waarmee het OM naar de aangedragen feiten keek.

OM: niet doof voor geluiden in samenleving

Getuige het hoger beroep, lijken die woorden de kijk van het OM op de zaak nog niet volledig te hebben veranderd. OM-topman Gerrit van der Burg zei van de week op Radio 1 wel dat het OM niet doof is voor de geluiden in de samenleving. Afgelopen weken hebben veel mensen, ook politieke tegenstanders van De Mos, opgeroepen om de zaak te laten rusten. Wel voegde Van der Burg eraan toe dat de rechter '180 graden anders vond dan wat wij vonden, op basis van hetzelfde dossier'.
In een reactie namens zijn partij zegt Richard de Mos dat het OM 'ziende doof en horende blind is' voor de gevoelens in de samenleving. 'De stad Den Haag haalde juist opgelucht adem na drieënhalf jaar het zwaard van Damocles boven het hoofd gehad te hebben.'
De Mos zegt dat alle betrokkenen, waaronder ook oud-wethouder Rachid Guernaui, voormalig raadslid Nino Davituliani en vijf ondernemers, lang genoeg in onzekerheid hebben geleefd. 'Tijdens de regiezitting in oktober 2022 vroeg het OM de rechtbank om grenzen te trekken, die hebben de rechters op 21 april met een klip en klaar vonnis gegeven: vrijspraak op alle punten!'

Termijn voor zekerheid

De Mos voegt hier aan toe dat de termijn van twee weken ook is bedoeld om zekerheid te bieden. 'Het OM noemt nu niet eens een termijn waarbinnen dan wél beslist gaat worden. Het komt er op neer dat de onzekerheid van meer dan drieënhalf jaar met een onbepaalde termijn wordt verlengd. Dit zou niet moeten kunnen.'
Het OM eiste in februari bijna twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen De Mos. Ook de andere verdachten hoorden celstraffen eisen, uiteenlopend van drie (Nino Davituliani, voorwaardelijk) tot zestien maanden (Rachid Guernaoui, deels voorwaardelijk).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!