Burgemeester Van Zanen hoopt op snel besluit in zaak tegen Richard de Mos

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen © gemeente Den Haag/Martijn Beekman
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen hoopt dat het Openbaar Ministerie snel een definitief besluit neemt over het hoger beroep tegen de vrijspraak van Richard de Mos en zijn medeverdachten. Het OM tekende donderdag beroep aan om te voorkomen dat de termijn daarvoor zou verlopen. Zo is er meer tijd om het vonnis te bestuderen en te beslissen of het beroep wordt doorgezet.
'Het is uiteraard aan het Openbaar Ministerie welke keuzes ze maken. Als stad Den Haag dachten we dat we met de heldere uitspraak een punt konden zetten achter een lange periode van onzekerheid. Met deze stap duurt de onzekerheid langer. We hopen dat het OM zo snel mogelijk een finale beslissing neemt. Daar is de stad het meeste bij gebaat', laat de burgemeester weten via zijn woordvoerder.
De Mos stond terecht voor ambtelijke corruptie, maar werd bijna twee weken geleden vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie had hij bevriende ondernemers geholpen in ruil voor donaties aan de partij. Daarmee zou hij ook lid zijn geweest van een criminele organisatie. Bovendien had hij volgens de aanklacht meineed gepleegd, omdat hij bij zijn installatie had beloofd geen giften aan te nemen. Ook twee partijgenoten en vijf ondernemers stonden terecht.

Vrijgesproken

De rechtbank in Rotterdam maakte echter korte metten met die aanklachten. Iedereen werd volledig vrijgesproken van de vermeende corruptie. De enige straf die werd opgelegd, was voor een ondernemer voor verboden wapenbezit. Die verdenking stond los van de corruptiezaak.
De Mos was wethouder tot 2019. Toen doorzocht de Rijksrecherche zijn kantoor en woning. Begin dit jaar kwam de zaak voor de rechter.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!