Aan tafel in de Grote Kerk voor vrijheidsmaaltijd: 'Eten verbindt mensen'

DEN HAAG - De Grote Kerk stond vrijdag vol met lange houten tafels, waaraan ruim 500 inwoners plaatsnamen voor een vrijheidsmaaltijd. Het hoofdgerecht, een Surinaamse zoeteaardappelsoep, werd verzorgd door chefkok London Loy. 'Het is mooi om te zien hoe eten mensen met elkaar verbindt', zegt burgemeester Jan van Zanen.
Eigenlijk had de vrijheidsmaaltijd op het Lange Voorhout moeten plaatsvinden, maar door de slechte weersverwachting werd het evenement verplaatst naar de Grote Kerk. En dus werden daar vandaag de lange tafels opgesteld, waaraan honderden inwoners vanmiddag plaatsnamen.

Ook burgemeester Jan van Zanen was erbij. 'Ik vind het prachtig dat we hier samen konden komen op het laatste moment in de Grote Kerk', zegt hij tegen Den Haag FM. 'Je komt hier binnen en ziet alleen maar blije mensen. Het is mooi om te zien hoe eten mensen met elkaar verbindt. Jong, oud, arm en rijk.'
Vrijheidssoep
Op het menu stond een vrijheidssoep van chefkok London Loy. Natuurlijk was er ook genoeg brood bij de soep en verschillende bijgerechten. Die waren bedacht door Haags kooktalent: er was een wedstrijd uitgeschreven voor bijgerechten die het gevoel van verbinding of vrijheid oproepen.

In totaal waren er zo'n 600 mensen in de kerk, inclusief vrijwilligers en een koor. Voorzitter Marcel Westerdiep van de stichting Museumkwartier Den Haag reageert: 'Het is mooi om een doorsnee te zien van de stad. Het Lange Voorhout was een mooie plek geweest maar we hebben een fantastisch alternatief gevonden.'

