Organisatoren Bevrijdingsfestival Den Haag ondanks financiële zorgen tevreden: één van beste edities

Bevrijdingsfestival Den Haag, 2023
Bevrijdingsfestival Den Haag, 2023 © Henriëtte Guest
DEN HAAG - 'Zeer geslaagd.' Zo omschrijven de organisatoren zelf de vijftiende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag. Tegelijk maken zich zorgen. Door enorme prijsstijgingen wordt het heel lastig om komende jaren de traditie voor te zetten. Medeorganisator Gerard van den IJssel vindt dat daarom ook de provincie en het Rijk financieel moeten bijdragen. 'Met sympathie kunnen we de rekeningen niet betalen.'
De boodschap kwam goed over, de artiesten pakten flink uit, het publiek was enthousiast. Van den IJssel vindt het bevrijdingsfestival van afgelopen vrijdag 'één van de beste edities'. Volgens de organisatoren kwamen naar schatting 70.000 mensen naar het Malieveld om daar te kijken en luisteren naar onder anderen Rolf Sanchez, Froukje, tributeband ABBA Fever, Jett Rebel en Jeangu Macrooy.
Voor de organisatoren was dat een grote opluchting. Want vooraf waren er zorgen. De hele evenementensector heeft te maken met forse prijsstijgingen. Daardoor was het lang onzeker of het bevrijdingsfestival kon doorgaan. Door een extra bijdrage van de gemeente Den Haag en hulp van sponsoren lukte dat toch. Wel laten de mensen achter het festival weten dat een structurele oplossing nodig is. 'Het verwachte financiële tekort kan dit jaar nog éénmaal worden opgevangen uit de reserves van de organiserende stichting', stellen ze.

Weerbericht

Op de dag zelf keken de mensen achter het festival ook nog met zorg naar het weerbericht. Maar uiteindelijk vielen de omstandigheden mee. 'Eind goed, al goed', aldus medeorganisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting. 'Het was lang onzeker of en hoe we het festival konden organiseren, en helaas eindigen we ook dit jaar weer met een financieel tekort. Maar het publiek dat – toen de zon eenmaal doorbrak – massaal aanwezig was, verzacht de pijn enorm.'
Bevrijdingsfestival Den Haag, 2023
Bevrijdingsfestival Den Haag, 2023 © Henriëtte Guest
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers, die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen naar Den Haag waren gerend. Vervolgens gaf Van Zanen het vuur door aan Jessa Zweverink die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aanstak. Jessa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje.

Helikopter

Later op de dag ontving Van Zanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. Zangeres Froukje landde op het Malieveld in een helikopter van Defensie, samen met de Oekraïense zangeres Roxolana die als speciale gast meedeed aan het optreden van Froukje.
In het provinciehuis was een inhoudelijk programma. Daar traden jonge Haagse dichters op. Ook waren er een Vrijheidscollege met Natascha van Weezel en een optreden van het stand-up comedygezelschap Puur Gelul met onder anderen Arie Koomen en Derek Otte.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!