Hoger beroep tegen De Mos zorgt voor verdeeldheid op stadhuis

DEN HAAG - De vrijspraak van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui heeft het Haagse stadhuis doen wakker schudden. Nu is daar ook nog eens het hoger beroep van het Openbaar Ministerie (OM) overheen gekomen. Aanstaande donderdag komt de raad samen om te debatteren over de gevolgen van deze vrijspraak voor het stadsbestuur. De kans voor een terugkomst van Hart voor Den Haag (HvDH) in het college lijkt door dit hoger beroep steeds minder aannemelijk. De meningen onder de raadsleden lopen uiteen, zo bleek zaterdagmorgen in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Waar vorige week de drie oud-wethouders uit Den Haag, Frits Huffnagel (VVD), Marjolein de Jong (D66) en Peter Noordanus (PvdA), gezamenlijk pleitten voor een terugkomst van De Mos in het college, lijkt de kans van slagen hiervan nu toch een stuk kleiner. Het hoger beroep van het OM brengt het oude argument van de huidige coalitie, om HvDH uit te sluiten, terug. Ondanks de 'klip en klare' uitspraak van de rechter staat de deur van de corruptiezaak tegen De Mos nu toch weer op een kier.
Raadsleden Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP, Fatima Faïd, fractievoorzitter van de HSP en Nur Icar, fractievoorzitter van DENK, blikken vooruit op het belangrijke debat van 11 mei. Ondanks het hoger beroep gaat de gemeenteraad donderdag in debat over de betekenis van de vrijspraak van De Mos voor het stadsbestuur. 'We zijn niet ineens terug bij af', vindt Arp, 'er ligt nog steeds een forse uitspraak van de rechter'. Icar is het hiermee eens, 'de vrijspraak staat los van het hoger beroep'. Volgens Faïd is het debat juist een stuk minder van belang nu, 'de angel is eruit'.
Uitsluiting
De rechter heeft er met zijn vrijspraak voor gezorgd dat Den Haag na 3,5 jaar eindelijk is bevrijd uit de politieke houdgreep waar de stad in zat. 'Het tijdkopen van het OM', zoals Arp het hoger beroep ziet, mag de politiek volgens haar niet opnieuw beïnvloeden. 'Zo'n hoger beroep kan jaren duren', benadrukt Icar, die vindt dat de vrijspraak van de rechter niet genegeerd kan worden. 'Het gaat mij niet om de politieke inhoud, daar ben ik het totaal niet mee eens, het gaat mij om het uitsluiten wat niet kan', voegt hij toe.
Faïd denkt daar anders over. 'Je moet wel kijken naar de politieke inhoud', vindt zij. 'Het is geen verplichting om de grootste partij in de coalitie te hebben'. Faïd zit als raadslid zelf in de oppositie en heeft moeite met het frame dat HvDH zou worden uitgesloten. 'Het zou betekenen dat je als oppositiepartij niets te zeggen hebt en dat is niet zo.'
Aanschuifvariant
De drie raadsleden zijn het op één punt wel uitgesproken met elkaar eens, 'de aanschuifvariant is een absurd idee.' Ze doelen op het voorstel van De Mos om het huidige college instant te houden en daar gewoon een wethouder aan toe te voegen. Of zoals hij het zelf noemt, 'er hoeft niemand weg, maar wij moeten erbij'.
'Het is geen realistische optie', volgens Icar. 'Moet De Mos dan wethouder archeologie worden', grapt Arp zelfs, waarop Faïd haar lach moet inhouden. Volgens haar moet de samenstelling zo blijven zoals het nu is, 'het heeft al zolang geduurd, dat wil je niet opnieuw doen'. Nur voelt meer voor een andere oplossing dan toevoegen. 'Het gaat erom dat er een correctie komt op de politieke beïnvloeding. Herstel het vertrouwen in de politiek, voorop staat dat we de rechtstaat moeten dienen.'
De gemeenteraad zal 11 mei debatteren over de betekenis van de vrijspraak van De Mos in de corruptiezaak.