Toine is finalist van de Grote Prijs van Nederland: 'Kicken en heel trots'

© Fem Schook
DEN HAAG - Het is een belangrijke week voor singer-songwriter Toine. Hij staat zaterdag in de finale van de muziekwedstrijd de Grote Prijs van Nederland. Hij veroverde de plek door een wildcard. 'Ik ben door het oog van de naald gekrompen.'
Het is een groot avontuur voor Toine Scholten. In totaal hadden zo'n 300 acts zich aangemeld voor de wedstrijd. Uiteindelijk zijn daar dertig acts uitgekomen. Voor de finale zijn er nog maar vijf over. 'Het is wel kicken dat ik nu finalist ben', zegt hij in Haags Bakkie.
Het had niet veel gescheeld of Toines avontuur was gestopt bij de halve finale. 'Ik had de halve finale gedaan, maar was niet door. Maar er was een wildcard door luisteraars van Qmusic en de vakjury.' De meeste luisteraars van de zender stemden op zijn liedje. 'Ik ben door het oog van de naald gekropen.'
's Avonds laat kreeg hij te horen dat hij toch door was naar de finale. Daardoor moest hij de volgende dag al om 7.30 uur op pad voor een tour langs verschillende steden.

Bekendheid

Tot nu toe geniet Toine met volle teugen van de muziekwedstrijd. 'Ik sta er heel relaxed in en heb er veel lol in. Mensen reageren er ook goed op en daar ben ik heel trots op.'
Hij vindt het bijzonder om nu ook buiten Den Haag bekendheid te krijgen. Zo krijgt hij meer optredens buiten zijn eigen stad. 'En door de halve finale ben ik ook in gesprek met een boeker.' Op die manier hoopt Toine nog meer shows te kunnen spelen de komende tijd.

10.000 euro prijzengeld

De finale is zaterdag live in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Wie er wint hangt af van de hoeveelheid stemmen. Een kwart van de stemmen komt via de app (Sounders Music), ook komt er 25 procent van de bezoekers van de finale en 50 procent van de stemmen komt van een vakjury. Daarin zit onder anderen een dj van Qmusic, iemand van het platenlabel BMG en nog andere mensen uit de muziekindustrie.
De winnaar kan 10.000 euro winnen. 'Dat zou lekker zijn!' Toine weet al wat hij met het geld zou doen. 'Dat gaat meteen weer in m'n carrière zitten. Ik ben nu bezig met een tweede plaat, daar is geld voor nodig. Dus het maakt dingen wel makkelijker.' Daarnaast krijgt de winnaar nog de mogelijkheid om de muziek op vinyl uit te brengen en krijgt de winnaar landelijke bekendheid.
De Grote Prijs van Nederland is een jaarlijkse muziekprijs die bestaat sinds 1983. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Typhoon, Eefje de Visser, Brainpower, Volumia! en WIES.

Typisch Haags

Toine is trots dat hij Den Haag mag representeren tijdens de Grote Prijs van Nederland. 'Er komt qua muziek veel moois uit Den Haag, het is leuk om daar onderdeel van te zijn.' Volgens Toine hebben Haagse muzikanten ook iets gemeen. 'Het maakt niet uit waar je speelt, wij maken er altijd een feestje van. Dat is typisch Haags.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!