PvdD, SP en DENK over situatie na vrijspraak De Mos: 'Laat verkenner kijken naar hoe nu verder'

© Den Haag FM
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren, SP en DENK willen dat er een onafhankelijke verkenner wordt aangesteld die gaat kijken naar de politieke situatie na de vrijspraak van Richard de Mos en Rachid Guernaoui. 'Dit is een unieke situatie, die is niet op te lossen door even koffie drinken. Er moet echt iets veranderen, daar kan een verkenner mee helpen', zegt Robert Barker, fractievoorzitter PvdD, in Bob Staat Op.
De oud-wethouders van Hart voor Den Haag werden vorige maand vrijgesproken in de corruptiezaak die tegen ze was aangespannen. De donaties aan zijn partij Hart voor Den Haag zijn volgens de rechter niet gedaan met kwade bedoelingen, integendeel juist. En het beleid dat hij voerde kwam zijn donateurs misschien ten goede, maar diende ook het algemeen belang, oordeelde de rechtbank.
Volgens de PvdD, SP en DENK is het belangrijk nu vooruit te kijken. De rechtszaak, die drieënhalf jaar duurde, was voor de coalitiepartijen reden om Hart voor Den Haag buiten het college te houden. Terwijl de partij de grootste was geworden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

De Mos wil in college

Richard de Mos zei zelf dat hij graag alsnog wil deelnemen aan het college, samen met de partijen die er nu al in zitten. Volgens PvdD, SP en DENK verdienen de Haagse kiezers duidelijkheid. Daarom willen de oppositiepartijen dat er iemand wordt aangesteld die boven de partijen staat om te kijken of er een samenwerking mogelijk is.
'Daar kan een verkenner naar kijken en met verschillende partijen praten. Het is altijd goed om iemand van buiten erbij te hebben, want iedereen in de raad heeft een bepaald belang. Dit is een unieke situatie, die is niet op te lossen door even koffie drinken. Er moet echt iets veranderen, daar kan een verkenner mee helpen', zegt Barker.
'Het zou naïef zijn om te denken dat de coalitiepartijen en Hart voor Den Haag wel even in de achterkamertjes een mouw kunnen passen aan de nieuwe situatie. Daarvoor waren de verhoudingen de afgelopen jaren veel te gespannen', zegt Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP.

Alle opties open

PvdD, SP en DENK vinden dat alle mogelijke opties op tafel moeten liggen. Zowel een nieuwe samenstelling van het college als het aanpassen van het coalitieakkoord.
'Uitgangspunt moet een stabiel stadsbestuur zijn die het vertrouwen geniet van de brede stad. Door een onafhankelijk verkenner aan te stellen kunnen we het proces zorgvuldig en transparant inrichten en kunnen we inwoners de duidelijkheid geven die zij verdienen. Juist om te voorkomen dat niet nog meer mensen hun vertrouwen in de lokale democratie verliezen', zegt Nur Icar, fractievoorzitter van DENK.
Het voorstel voor een verkenner wordt donderdag tijdens de raadsvergadering ingediend door de partijen. Die dag wordt er ook gedebatteerd over hoe de stad verder moet na de vrijspraak van De Mos.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!