Bezwaren van tafel geveegd: aanleg WarmtelinQ naar Den Haag gaat door

© ANP
DEN HAAG - Er is groen licht voor de warmtetransportleiding WarmtelinQ tussen Den Haag en Vlaardingen. Alle bezwaren die de aanleg van het warmtenet verhinderden zijn door de Raad van State ongegrond verklaard. Onder meer de gemeente Den Haag zag zo'n nieuw warmtenet niet zitten, omdat het niet duurzaam zou zijn en het toekomstige warmteprojecten tegen zou gaan.
De Raad van State heeft de bezwaren tegen de vergunning voor het inpassingsplan en de omgevingsvergunning ongegrond verklaard. Daarmee kan de aanleg van de warmtetransportleiding door blijven gaan. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State gebeurde er nog niets op Haags grondgebied, schrijft Omroep West.
Er zou volgens de gemeente Den Haag helemaal geen draagvlak zijn, omdat voor de aanleg een groot deel van de stad op de schop moet. Daarnaast transporteert dit nieuwe warmtenet de restwarmte uit de Rotterdamse haven naar het stedelijk gebied. En dat is niet duurzaam volgens de gemeente.

Ten koste van de bomen

Ook is de gemeente bang dat WarmtelinQ toekomstige en huidige warmtenetprojecten zal belemmeren. De Bomenstichting vreest voor een verhoging van de bodemtemperatuur en dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor de bomen in de buurt van de transportleiding. De Raad van State heeft alle bezwaren inhoudelijk beoordeeld en ongegrond verklaard.
De aanleg van de nieuwe warmtetransportleiding is al in volle gang. De lengte van de leiding is ruim 23 kilometer en doorkruist zes gemeenten: Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk en Den Haag. Het hoofdtracé loopt straks van het Rotterdamse havengebied tot aan de energiecentrale aan het De Constant Recqueplein in Den Haag.

Rijswijk

De Gasunie, die de pijpt aanlegt, is inmiddels aangekomen bij Rijswijk. Het plan voor de volgende fase is om ter hoogte van Rijswijk en via het Wilhelminapark een aftakking naar Leiden aan te leggen. De pijp zal dan onder de golfbaan en A13 gaan.
Voor Ypenburg en Leidschenveen dachten initiaitefnemers aanvankelijk aan een tracé dat via de Singel en de Ypenburgse Boslaan en, in Leidschenveen, de Tiber, Henri Faasdreef en Oude Middenweg in een vrijwel rechte lijn dwars door beide woonwijken gaat. Als alternatief is later 'Variant 2' bedacht. Die gaat om de wijken heen en loopt over de geluidswal van Rijkswaterstaat langs de A4.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!