ALS-patiënt Maurits geëmotioneerd na huiskamerconcert Residentie Orkest: 'Een grote troost'

DEN HAAG - De langzame variant van de ziekte ALS heeft het leven van de 48-jarige Maurits van Selms drastisch veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven: zijn liefde voor muziek. Deze week genoot hij van een intiem huiskamerconcert met twee violisten van het Residentie Orkest, die bij zijn ouders in Benoordenhout optraden.
In het lichte appartement in Duinzigt wachten een stuk of vijftien opgewonden familie en vrienden op de aanvang van het huiskamerconcert. Ook de 12-jarige Jack Russell van de familie lijkt er zin in te hebben. Vlak voordat topviolisten Yuki Hayakashi en Francisca Portugal met hun eerste stuk van Mozart beginnen, springt de hond uit zijn mandje om de boel te verkennen.
Naar concerten gaan is niet altijd even makkelijk
De trippelende pootjes van Joepie in combinatie met de klassieke muziek, zorgen voor een brede glimlach op het gezicht van Maurits. Sinds hij 25 jaar geleden is gediagnostiseerd met de langzame variant van ALS, probeert hij zoveel mogelijk naar concerten te gaan. 'Voordat ik de diagnose ALS kreeg, speelde ik contrabas in verschillende orkesten. Muziek maakte een groot deel uit van mijn leven. Nog steeds ben ik gek op klassieke muziek, maar naar concerten gaan is niet altijd even makkelijk', vertelt Maurits, die in een rolstoel zit.

Bij ALS (amyotrofische laterale sclerose) vallen je spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar, maar bij de langzame variant van de ziekte, is de levensverwachting langer.
Zodra de vriendin van Maurits hoort van 'Artists Against ALS', een nieuw initiatief van Stichting ALS Nederland, twijfelt ze geen seconde voordat ze Maurits opgeeft. Dat Marianne haar vriend daarmee een groot plezier doet, blijkt wel uit het stralende gezicht van Maurits, die deze dinsdagmiddag glunderend naar de live vertolking van Schubert, Glière en Spohr luistert.
Muziek geeft troost
De violisten van het Residentie Orkest lezen de bladmuziek af van de oude standaard van Maurits. 'In het verleden vond ik het vervelend als ik bepaalde stukken hoorde, die ik eerst ook kon spelen', vertelt Maurits. 'Maar nu geeft het me juist troost. Boos worden heeft geen nut. Ik heb deze ziekte nou eenmaal. Ik probeer de mooie momenten op te zoeken in het leven, dat is heel belangrijk.'
Ook de zus van Maurits, die toevallig bij het Residentie Orkest werkt als woordvoerder, snapt de troost van muziek maar al te goed. 'Toen we werden benaderd om aan Artists Against ALS mee te werken, besloten we om dat meteen te doen', vertelt Leontien Kröner. 'Het is heel bijzonder om deze werelden te zien samenkomen. Er zat ook een stuk tussen van Schubert, dat ik samen met mijn vader en Maurits vroeger heb gespeeld. Ik vind het bewondersenswaardig hoe mijn broer in het leven staat.'
Naast het Residentie Orkest doen onder andere ook OG3NE, 3JS, Tim Akkerman en Diggy Dex mee aan Artists Against ALS. Op Wereld ALS Dag op 2 juni volgt er om 19:30 uur een online uitzending, die geheel in het teken van dodelijke zenuw/spierziekte komt te staan.