Zorgen in Laak om gebrek aan AED's: 'Als iemand er één nodig heeft, is die niet in de buurt'

© Hartstichting
DEN HAAG - Het wijkbudget in Laak moet worden gebruikt om AED's te kopen. Dat stelt de buurtgroep Buurt Bestuurt, die vindt dat er te weinig defibrillators zijn in de wijk. 'Wanneer iemand er één nodig heeft, bevindt hij zich niet op een redelijke afstand van een AED.'
Niet overal in Laak kan je binnen zes minuten bij een AED komen. De Hartstichting geeft aan dat dit de maximale tijd is waarin je bij zo'n apparaat moet kunnen zijn. Na die tijd gaat de overlevingstijd van iemand met hartproblemen 'enorm achteruit', vertelt een woordvoerder.
De buurtgroep zou graag zien dat de gemeente de AED's koopt. Maar volgens een woordvoerder behoort dit niet tot de taken van de gemeente. Wel ziet het stadhuis dat er in Laak een tekort is aan AED's. 'De gemeente is op de hoogte van het bestaan van 'witte vlekken'.' Dit soort initiatieven worden dan ook gestimuleerd door de gemeente. 'Het college ziet het belang in van voldoende en goede spreiding van AED's.'

Ander voorstel

De groep komt daarom nu zelf met een ander voorstel. De Buurt Bestuurt wil nu het wijkbudget gebruiken om toen AED's te kopen, vertelt Kees Berenbak. Het wijkbudget is een initiatief van de gemeente. Den Haag stelt daarbij een budget beschikbaar waarvoor bewoners een plan kunnen indienen. Berenbak wil 10.000 euro van het potje voor Laak gebruiken om AED's te kopen die dan verspreid over het stadsdeel op openbare plekken worden geplaatst.
Je kunt zelf of samen met de buurt een AED kopen. Ook kan je bij de Hartstichting vragen of ze je helpen met het organiseren van een crowdfunding. Dit kan je doen op de website Buurt AED.

Elk moment

Bij de voetbalvereniging HVV Laakkwartier hangt er bijvoorbeeld al een AED, maar daar kan niet iedereen bij. Dit toestel kan alleen worden gebruikt als de voetbalvereniging open is. Iedereen moet op elk moment zo'n apparaat kunnen gebruiken vindt Berenbak. 'Het is noodzakelijk voor de veiligheid van mensen dat iedereen toegang heeft tot een AED.'
Wanneer je zelf een AED koopt is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden. Zo moet de AED goed tegen slecht weer kunnen (minimaal een IP-waarde van 54). Ten tweede moet de AED instructies hebben in meerdere talen. Verder moet je er bij aankoop op letten hoe houdbaar de AED is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!