Haagse coalitie houdt boot af: Richard de Mos voorlopig niet in college

Richard de Mos
Richard de Mos © ANP
DEN HAAG - Hart voor Den Haag lijkt voorlopig tot de oppositie veroordeeld. Richard de Mos wilde na zijn vrijspraak aanschuiven bij de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA, maar die partijen houden de boot af. GroenLinks en PvdA lijken helemaal geen brood in te zien samenwerking met Hart voor Den Haag. Wel wil de coalitie een werkgroep in het leven roepen die een 'hersteltraject' in gang zet om het onderlinge vertrouwen in de raad te verbeteren.
Donderdagavond komt de Haagse gemeenteraad bij elkaar om in een extra raadsvergadering te debatteren over de gevolgen van de vrijspraak van oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De twee politici van Hart voor Den Haag werden op 21 april door de rechter vrijgesproken van corruptie. Het Openbaar Ministerie (OM) tekende tegen de uitspraak een voorlopig hoger beroep aan. Of het OM dit hoger beroep doorzet moet nog blijken.
De Mos heeft zich door het hoger beroep niet uit het veld laten slaan en zette zijn plan om aan te schuiven bij de huidige coalitie door. 'Er hoeft niemand weg, wij schuiven gewoon aan', zei hij snel na het vonnis van de rechter. De Mos vindt dat Hart voor Den Haag, als grootste partij in de stad, na de vrijspraak recht heeft op een plek in het college. Dat lukte de afgelopen formatie niet, omdat een aantal partijen niet in zee wilde met Hart voor Den Haag vanwege de strafzaak. Nu moet zijn partij een nieuwe kans krijgen, vindt De Mos.

Gezamenlijk overleg

Richard de Mos heeft hierover de afgelopen dagen met alle coalitie- en oppositiepartijen gesproken. Op uitnodiging van De Mos kwamen de partijleiders en fractievoorzitters van alle coalitiepartijen bij hem langs. Ook de vijf coalitiepartijen zijn in een gezamenlijk overleg bij elkaar geweest. Dat heeft nog niet opgeleverd wat De Mos had gehoopt. De coalitiepartijen houden de boot af, meldt Omroep West.
Het aanschuiven van Hart voor Den Haag is volgens D66 'voorbarig'. 'Deze zaak heeft veel kapot gemaakt en heeft veel negatieve gevolgen gehad', zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. 'Op persoonlijk vlak en voor de manier waarop we politiek bedrijven. Daarnaast heeft de rechter in zijn uitspraak ons als politiek meegegeven dat we het grijze gebied wat betreft partijdonaties en giften moeten ophelderen. Daar moeten we ons als raad eerst op focussen.'

Hersteltraject

D66 dient daarom donderdagavond een motie in waarin de partij oproept om een hersteltraject in te zetten waarbij een raadswerkgroep aan de slag gaat om het 'achterstallig onderhoud' in de gemeenteraad weg te werken. Alle coalitiepartijen steunen deze motie, zegt D66, waardoor het voorstel een meerderheid zal krijgen. Coalitiegenoten VVD en CDA kiezen daarmee ook voor het nemen van extra tijd door eerst te werken aan het verbeteren van de verhoudingen in de gemeenteraad.
GroenLinks daarentegen voelt volgens Richard de Mos überhaupt niets voor een samenwerking met Hart voor Den Haag in een college. 'Dat heeft GroenLinks mij via de mail laten weten', zei De Mos in het tv-programma De Hofbar. 'Zij zeggen heel eerlijk dat ze het niet zien. Ze zeggen nu dat dit op basis van inhoudelijke gronden is, terwijl ze mij eerder nog uitsloten vanwege de rechtszaak.' Van de PvdA hoeft De Mos ook niet veel te verwachten. De sociaaldemocraten stelden eerder dat ze een coalitie 'niet aan een rechtse meerderheid' zouden helpen.

Collega-wethouders

In de wandelgangen valt bovendien te horen, dat het boek 'Mijn Verhaal' dat Richard de Mos schreef over zijn rechtszaak, hem nagedragen wordt. Hij liet zich in zijn boek zeer negatief uit over zijn collega-wethouders met wie hij samenwerkte toen Hart voor Den Haag nog in de coalitie zat.
'Als nietsdoen tot kunst verheven wordt, dan zijn de GroenLinks-wethouders Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen grote sterren. Op brandende ambitie kun je deze wethouders niet snel betrappen, op kennis van de stad evenmin', schreef hij. Ook nam hij andere wethouders de maat die hij 'vaak angstig', 'weinig ondernemend' en 'soms ronduit lui' noemde. 'Ze zitten liever thuis achter de piepers dan dat ze op het stadhuis aan het werk zijn', staat in zijn boek.

Verkenner

Oppositiepartijen Partij voor de Dieren, SP en Denk gooien het over een andere boeg. Zij willen dat er een verkenner aangesteld wordt. Die moet adviseren over de gevolgen van de vrijspraak en het voorlopig hoger beroep van het OM voor de samenstelling van het college en de samenwerking binnen de raad. Het is zeer de vraag of deze motie een meerderheid krijgt.
Tweede Kamerleden Wybren van Haga (BVNL) en Geert Wilders (PVV) hebben justitieminister Yesilgöz woensdag gevraagd het hoger beroep van het OM te stoppen. Ze stellen in hun schriftelijke vragen: 'Heeft u de bereidheid om gebruik te maken van uw aanwijzingsbevoegdheid en het Openbaar Ministerie op te leggen per direct met de zaak De Mos te stoppen, zodat het (democratische) helingsproces in de Hofstad kan aanvangen en de volledig vrijgesprokenen niet langer hoeven te bungelen?'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!