Bewoners uit Loosduinen kunnen afval niet kwijt: 'Soms vier keer op en neer lopen'

Zondagochtend op de Fugastraat in Loosduinen
Zondagochtend op de Fugastraat in Loosduinen © Henk van Embden
DEN HAAG - Overvolle afvalcontainers, troep naast de bakken en meeuwen die alle zakken vervolgens weer open pikken. Bewoners uit Loosduinen zijn klaar met de wekelijkse gang van zaken en pleiten voor verandering. Volgens Ingrid Dijk, die bij de slagerij naast winkelcentrum Loosduinen werkt, is het iedere week weer zover.
De verkoper van Poel Dijk loopt iedere werkdag met zware afvalzakken van de slager naar de ondergrondse afvalcontainers bij de parkeerplaats achter het winkelcentrum. 'Ik sprak vanochtend nog een man, die naar vier verschillende plekken moest lopen om zijn afval kwijt te kunnen. Zo vol zit het hier tegenwoordig', vertelt Ingrid.

Matrassen in de container

De Haagse Milieu Services zijn op woensdag nog langs geweest om de bakken te legen, maar dat wil niet zeggen dat het straatbeeld er schoon uitziet. Rondom de afvalcontainers bij de parkeerplek liggen schillen van mandarijnen, koffiefilters en vieze doekjes. Aangezien er niemand komt om de boel schoon te maken, haalt Ingrid dan maar zelf een handveger en blik uit de slagerij. 'Iedereen zeurt wel, maar niemand ruimt het vervolgens op. Dit kost vijf minuten van je tijd. Zo gedaan', verkondigt de verkoper, terwijl ze een stukje broccoli bij het restafval gooit.
Als het aan Ingrid ligt, zou de gemeente wel wat vaker mogen komen om de afvalcontainers te legen. 'Zeker in de zomer wil je niet je afval op het balkon zetten. Dat gaan dan zo broeden. Ik snap wel dat mensen geen zin hebben om zoveel verschillende plekken langs te moeten als alle containers vol zitten.'
Soms duwen bewoners matrassen of strijkijzers door de afvalcontainers heen
Toch is niet iedereen het daar mee eens. 'Mensen zouden hun afval gewoon weer moeten meenemen als het vol is', zegt iemand anders uit de buurt. 'Ik zie soms bewoners die hier matrassen of strijkijzers door de afvalcontainers heen gooien. Dan blijft de klep hangen. Dat vind ik ronduit asociaal.'

'Vaker legen'

Ook Harry Smaal heeft last van het afval rondom de containers. 'Ik moet mijn hond iedere keer weer onder controle krijgen. Die gaat er direct op af om het op te eten', vertelt de bewoner. De enige oplossing is volgens hem om de afvalcontainers vaker te legen. 'Er is namelijk ook niet echt plek voor meer containers', vertelt hij, terwijl hij naar de textielcontainers tuurt op de parkeerplaats naast de Ouverturestraat.
De gemeente laat weten dat ze niet precies in beeld hebben wat het probleem is in dit gebied. 'We gaan daar naar kijken, want wij willen dit natuurlijk oplossen', vertelt woordvoerder Jurriaan Esser. 'Soms lukt het niet om de containers op tijd te legen. Bijvoorbeeld omdat er een auto in de weg staat waardoor de vuilniswagen niet bij de container kan komen. Het kan ook zijn dat een container verstopt is waardoor de container vol lijkt maar dat niet is. De sensor meet dan dat er nog voldoende ruimte in de container is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!