Partijvoorzitters gaan in gesprek over transparantie partijfinanciering

Petra Ginjaar (VVD) en Bram Reitsma (Hart voor Den Haag)
Petra Ginjaar (VVD) en Bram Reitsma (Hart voor Den Haag)
DEN HAAG - De twee partijvoorzitters Bram Reitsma (Hart voor Den Haag) en Petra Ginjaar (VVD) gaan met Haagse partijen in gesprek over transparantie partijfinanciering. Dat zeiden zij zaterdagmorgen in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
In de Haagse raadszaal ging het donderdag herhaaldelijk over de transparantie van giften, donaties en sponsoring aan Hart voor Den Haag. Zo veranderde het speciaal ingelaste debat over de gevolgen van de vrijspraak van Richard de Mos langzaam van richting. Er startte een discussie over de transparantie van de partijfinanciering. De sociaalliberalen zien namelijk een opmerkelijk punt in de uitspraak van de rechter.
Volgens hem gaat het bij politieke giften om een grijs gebied zonder regels. Het is aan de politiek zelf om te bepalen wat wenselijk is en wat niet. Dit opent in de raadszaal de discussie of er afgezien van juridische regels wel morele regels zijn geschonden. Om dit te beoordelen is meer transparantie nodig vinden onder andere D66, GroenLinks en de Haagse Stadspartij. De Mos vindt dat niet de fracties deze discussie moeten voeren, maar de partijvoorzitters. Zij gaan over het geld.

Partijvoorzitters aanzet

Hier zijn de partijvoorzitters Bram Reitsma, Hart voor Den Haag, en Petra Ginjaar, VVD, het mee eens. 'De fracties hebben zich uitgesproken, nu is het aan de partijbesturen om dit oppakken', zegt Ginjaar. Ze stelt voor om gelijk actie te ondernemen, 'het is een goed idee om met de partijvoorzitters te gaan praten'.
Reitsma die eerder nog kritisch was op de discussie over de partijfinanciering, sluit zich hierbij aan. 'Ik denk dat dit een heel goed initiatief is en sta daar volledig achter.' Ook hij is voor het ondernemen van actie. 'Laten we de uitnodigingen sturen', zegt Reitsma tegen Ginjaar.

Gelijke speelveld

Belangrijk volgens beiden is een gelijkspeelveld in de lokale politiek. Dat is er op dit moment nog niet, om hier verandering in te brengen wordt gewerkt aan een nieuwe wet. 'Maak regels en maak ze gelijk', zegt Ginjaar. 'Wij krijgen geen landelijke bijdrage en dat moet wel in een gelijk speelveld', benadrukt Reitsma. 'Dat moet ook in de nieuwe wetgeving zitten.'
Ginjaar bevestigd dus dat er geen gelijk speelveld is, al is de ongelijkheid volgens haar minder groot dan Hart voor Den Haag doet lijken. 'Het deel landelijke contributie voor de lokale afdeling is niet voldoende voor de lokale campagne.' Volgens haar is ook de Haagse VVD afhankelijk van donaties, sponsoring en giften.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!