Kademuur Scheveningse haven wordt verstevigd: 'In slechte staat, maar geen direct instortingsgevaar'

Foto ter illustratie: thehague.com
Foto ter illustratie: thehague.com
DEN HAAG - In de haven van Scheveningen zijn maandag herstelwerkzaamheden aan de kademuur van de Dr. Lelykade begonnen. Tijdens een inspectie bleek onlangs dat een deel van de kade in slechte staat is. 'Er is geen instortingsgevaar, maar er zijn wel direct veiligheidsmaatregelen genomen en wordt de kademuur versterkt', schrijft de gemeente.
Het was al de bedoeling om onderhoud te plegen aan de kademuur, maar dat wordt nu iets eerder gedaan. Vanaf 15 mei wordt er aan de Dr. Lelykade gewerkt, dat gaat ongeveer een maand duren. Tijdens de Ocean Race (11 tot 15 juni) en Vlaggetjesdag (16 en 17 juni) wordt er niet gewerkt.
Tijdens onderzoek bleek dat de waterbodem langs een deel van Dr. Lelykade slechter is dan verwacht. Doordat er ruimte is ontstaan tussen de kademuur en de waterbodem spoelt grond achter de kademuur weg, schrijft de gemeente. 'Hierdoor ontstaan verzakkingen in het straatwerk en wordt de grond onder de kademuur minder stevig.'

Geen toegang

Omdat de kademuur zelf vrij groot en zwaar is zal die volgens de gemeente niet breken, maar hij moet wel versterkt worden. Voor de veiligheid wordt er nu al niet meer aangemeerd langs dit deel van de kade en de landzijde is niet toegankelijk.
Er komen hekken te staan, waardoor de voetgangerszone niet gebruikt kan worden. De kade is niet afgesloten voor verkeer. Wel worden een paar parkeerplaatsen gebruikt als werkterrein. Bewoners krijgen een brief over de werkzaamheden.

62 kilometer aan kade

De werkzaamheden, die maandag zijn begonnen, worden gedaan tussen 7.00 en 19.00 uur. Mocht het nodig zijn dan werkt de aannemer in de avond en het weekend door. Het grootste deel van de werkzaamheden wordt vanaf het water gedaan. 'Daardoor is de hinder op de kade beperkt', aldus de gemeente.
De gemeente heeft een meerjarenplan voor het aanpakken van de kades. Den Haag heeft zo'n 62 kilometer aan kade. Zo'n twintig kilometer, verdeeld over 150 muren, wordt komende jaren vervangen of verstevigd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!