Appelloods Vogelwijk dreigt te verdwijnen: 'Waarom moeten wij eruit?'

Appelloods
Appelloods © Den Haag Marketing
DEN HAAG - De Appelloods in de Vogelwijk dreigt te verdwijnen. De gebruikers moeten er voor eind 2024 uit, omdat het pand gesloopt zou worden. 'Maar er zijn helemaal geen sloopplannen, waarom moeten wij er dan uit?', zegt Alec Martel van theatergroep House of Rat.
Het gebouw staat er al sinds de Tweede Wereldoorlog. 'Het werd door de Duitsers neergezet als opslag voor voertuigen', vertelt Alec in Bob Staat Op. Nu is het al jaren een culturele plek.
De theatermakers gebruiken het pand aan de Laan van Poot, evenals theaterschool Rabarber en er is ook een kunstruimte. 'De Appelloods is een broedplaats voor podiumkunsten.' Sinds 1986 zitten er culturele organisaties, voorheen zat er bijvoorbeeld de repetitieruimte van Toneelgroep De Appel.

Geen alternatief

Daar komt aan het einde van volgend jaar waarschijnlijk een eind aan. Het huurcontract voor het pand loopt af en er zouden sloopplannen zijn. 'Het is voor ons geen verrassing, we wisten dat het huurcontract afliep', zegt Alec. Maar sloopplannen lijken er nu niet te zijn. 'Waarom moeten wij er dan uit?'
Het ziet er nu nog naar uit dat House of Rat een nieuwe locatie moet zoeken. 'Er zijn geen alternatieven voor ons. Is er een enorm tekort aan zulke ruimten in de stad', aldus Alec.

Onderhoud

Als het pand uiteindelijk toch blijft bestaan, moet er wel wat gebeuren qua onderhoud. 'Het is niet goed onderhouden. Het zou eind volgend jaar niet meer veilig zijn om daar te zitten. Maar daar is misschien nog iets aan te doen in anderhalf jaar.'
Vier partijen in de gemeenteraad hebben raadsvragen gesteld over de Appelloods. Hart voor Den Haag, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren willen weten wat er moet gebeuren om het pand te kunnen behouden. Ze vinden het onwenselijk als de broedplaats verdwijnt. Ook de wijkvereniging wil het pand behouden voor de buurt.
Alec heeft alsnog wel vertrouwen in dat het goed komt. 'Dat moet je wel een beetje hebben, ik heb er goeie hoop in dat we dit pand kunnen behouden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!