Vrije School zoekt oud-leerlingen en -docenten voor reünie 100-jarig bestaan

© De Vrije School
DEN HAAG - De Vrije School in Den Haag bestaat dit jaar 100 jaar. Om dat te vieren organiseren ze op 30 september een grote reünie. Daarvoor is de school op zoek naar oud-leerlingen en -medewerkers.
De school werd in 1923 opgericht als de eerste antroposofische school van Nederland. Ze begonnen met tien leerlingen tussen de 6 en 14 jaar oud. De school zat toen in het woonhuis van een van de ouders in de Columbusstraat. De Vrije School groeide snel en trok in 1929 naar het schoolgebouw aan de Waalsdorperweg. In dat gebouw zit de huidige middelbare school. In 1982 kwam er een basisschool bij aan de Abbenbroekweg.
De locatie van de middelbare school
De locatie van de middelbare school © De Vrij School

Ontwikkeling, vrijheid en creativiteit

Vrijeschoolonderwijs richt zich niet alleen op het behalen van het diploma. Dit idee komt van de Oostenrijkse filosoof en natuurkundige Rudolf Steiner. 'Het belangrijkste uitgangspunt is, dat het onderwijs als doel heeft om het voor de leerling mogelijk te maken zichzelf te ontwikkelen op de manier die bij hem of haar past', aldus de schoolgids van De Vrije School.
De onderwijsinstelling richt zich op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Ze focussen zich op er achter komen wie de leerling is. 'Weten wat je belangrijk vindt, waar je talenten liggen, waar je je echt voor wil inzetten. En leren om goed met andere mensen om te gaan en samen te kunnen werken', aldus de school.
© De Vrije School
In de afgelopen 100 jaar zijn er dingen veranderd op de school, maar de basis is hetzelfde gebleven. 'We kunnen nog steeds met trots zeggen dat we de leerlingen meer leren dan alleen boekenkennis. Hun ontwikkeling staat bij ons centraal. Hierdoor is er veel ruimte voor creativiteit en talentontwikkeling', zegt directeur Eelke van Dijken.

Reünie en schoolreis

Om het 100-jarig bestaan te vieren organiseert de school allerlei activiteiten. 'We pakken groots uit. Er is veel gebeurd in 100 jaar en dat documenteren we in een prachtig boek.' Ook worden er feestjes gevierd. 'Voor alle leerlingen organiseren we een sportdag en een schoolreis. En als kers op de taart is er op 30 september een grote reünie.'
De reünie is zowel op de locatie aan de Waalsdorperweg als de Abbenbroekweg. 'Wie ooit verbonden is geweest aan De Vrije School Den Haag, wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden via de site van de school.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!