Feest in Loosduinen, stadsdeel hoort 100 jaar bij Den Haag

Loosduinen
Loosduinen © Delta-Phot, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - In Loosduinen wordt dit jaar gevierd dat het stadsdeel 100 jaar bestaat. Dat gaat gepaard met feestelijke activiteiten in het stadsdeel. Nu is er in het Atrium van het stadhuis al een tentoonstelling over de eeuw dat de voormalig zelfstandige gemeente bij Den Haag hoort.
In de 19e eeuw had de stad Den Haag 'voortdurend behoefte aan uitbreiding van zijn grondgebied om de groei van de stad en haar bevolking te plannen', memoreert het Loosduins Museum. In 1903 werd daarom een deel van de gemeente geannexeerd. Onderhandelingen volgden totdat Loosduinen in 1923akkoord ging met een totale annexatie.
Op 1 juli 2023 is het honderd jaar geleden dat de zelfstandige gemeente Loosduinen ophield te bestaan en bij Den Haag werd gevoegd. En dat wordt gevierd. Daarom is er in het Atrium een speciale tentoonstelling (te zien tot en met 9 juni) over de voormalige gemeente.

Jubileumfeest

In het stadsdeel zelf wordt dit jaar vanaf 10 juni een drie weken durend jubileumfeest gevierd. Onderdeel daarvan is de 'zingende flat'. Onder leiding van Gregor Bak wordt gezongen, onder meer de 'Ode aan Loosduinen' staat daarvoor op het programma. Deelnemers kunnen in mei en juni meedoen aan repetities in de Abdijkerk om uiteindelijk op 10 juni op te treden in een flat op het Loosduinse Hoofdplein.
Op de website van Commissie Loosduinen is een compleet overzicht van het programma van het jubileumfeest te vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!