Gemeente gaat steviger optreden tegen malafide verhuurders

a3934b42-cd59-324e-b32e-866a09dfda04
a3934b42-cd59-324e-b32e-866a09dfda04
DEN HAAG - Slechte verhuurders zullen veel steviger aangepakt worden door de gemeente. Dat is mogelijk door de Wet goed verhuurderschap, die vanaf 1 juli in werking treedt. Daardoor krijgt de gemeente meer mogelijkheden om te waarschuwen, beboeten of verhuurders bij hele grove misstanden te verbieden om te verhuren.
'Hoewel gelukkig veel verhuurders hun huurders netjes behandelen en hun panden adequaat onderhouden, zien we te vaak dat verhuurders er een potje van maken en hun huurders slecht behandelen', reageert wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting).
Dat raakt volgens hem niet alleen de individuele huurders, maar heeft ook een negatieve impact op de leefbaarheid van de buurten. 'Met de nieuwe wet kunnen we overal in de stad veel steviger optreden.'

Verhuurvergunning

De wet maakt het voor gemeenten mogelijk om een verhuurvergunning in te voeren voor particuliere woningverhuurders. Daarmee kunnen verhuurders gedwongen worden zich aan het woningwaarderingsstelsel te houden voor zelfstandige woonruimte onder de liberalisatiegrens.
Balster: 'In wijken waar slecht verhuurderschap de leefbaarheid stevig aantast, kunnen we met de verhuurvergunning misstanden heel gericht aanpakken. Dat is keihard nodig.'

Forse boetes

De vergunning wordt in eerste instantie ingevoerd in de vier buurten in Transvaal en Laak. 'Dit omdat de verhuurvergunning om een compleet nieuwe en uitgebreidere manier van handhaven van de Haagse Pandbrigade vraagt, zoals het controleren van de hoogte van de huur', aldus de gemeente.
Na een jaar wordt de vergunning geëvalueerd en wordt gekeken of het uitbreiden van de gebieden gewenst is. 'Verhuurders die zich goed gedragen, hebben niets te vrezen. Zij die er een potje van maken, gaan het merken. Boetes kunnen stevig oplopen', waarschuwt de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!