Zuidwest krijgt speciale rechtbank: wijkrechter kijkt naar mens achter dossier

Minister, burgemeester en anderen werden deze week al bijgepraat
Minister, burgemeester en anderen werden deze week al bijgepraat © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De rechtbank start in Den Haag Zuidwest in het najaar met wijkrechtspraak. Tijdens een zitting van deze speciale rechtbank staat de mens achter het dossier centraal, in plaats van het strafbare feit.
Wijkrechtspraak is een samenwerking van de gemeente, de rechtbank, politie en het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan besluiten om een zaak voor te leggen aan de wijkrechter. Dit gebeurt als iemand kampt met diverse uitdagingen in het leven, zoals schulden, drugsgebruik, schoolverzuim, problemen binnen het gezin of huisvestingsproblemen.
Ook leerplichtzaken en incassozaken zullen deel uitmaken van de wijkrechtspraak. Het doel is om bewoners structureel te helpen.

Zoeken naar duurzame oplossingen

Betrokken organisaties of mensen uit het netwerk van de verdachte komen mee naar de zitting. Samen zoeken ze naar duurzame oplossingen. Op deze manier worden de verdachten gestimuleerd om hun leven op orde te brengen en aan herstel te werken. En moet de kans kleiner worden dat iemand verder in de problemen raakt.
'Dankzij de wijkrechtspraak staat niet de zaak, maar de mens meer centraal. De rechter kijkt naar de verschillende problemen die inwoners hebben en kijkt hoe zij – naast een eventuele straf - structureel geholpen kunnen worden om hun leven weer op orde te krijgen', reageert burgemeester Jan van Zanen.

Leefbaarheid verbeteren

De wijkrechtspraak is een van de acties uit Preventie met Gezag Zuidwest. Dat is een meerjarig programma om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest door criminelen geronseld worden. Het programma is weer onderdeel van het nationaal Programma Zuidwest, met als doel de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.
In het najaar starten naar verwachting de eerste zaken vanuit Wijkcentrum Moerwijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!